10 elemente comportamentale care trebuie urmate (Sursa- Ministerul Sanatatii)

Acasă » 10 elemente comportamentale care trebuie urmate (Sursa- Ministerul Sanatatii)
 1. Spalati-va mainile de multe ori;
 2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
 3. Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile;
 4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;
 5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
 6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
 7. Utilizati masca pentru protectia dumneavoastra;
 8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
 9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile;
 10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

 

 1. SPALATI-VA MAINILE DE MULTE ORI

Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.

Spalarea mainilor elimina virusul.

 

 1. EVITATI CONTACTUL CU PERSOANE CARE SUNT SUSPECTE DE INFECTII RESPIRATORII ACUTE

Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

 

 1. NU VA ATINGETI OCHII , NASUL SI GURA CU MAINILE

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile.

Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandindu-se in tot corpul .

 

 1. ACOPERITI-VA GURA SI NASUL DACA STRANUTATI SAU TUSITI

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

 

 1. NU LUATI MEDICAMENTE ANTIVIRALE SI NICI ANTIBIOTICE DECAT IN CAZUL IN CARE VA PRESCRIE MEDICUL

Momentan, nu exista cercetari stiintifice  care  evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar  impotriva bacteriilor nu impotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.

 

 1. CURATATI TOATE SUPRAFETELE CU DEZINFECTANTI PE BAZA DE CLOR SAU ALCOOL

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande.

 

 1. UTILIZATI MASCA PENTRU PROTECTIA DUMNEAVOASTRA

UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE – ajuta si limiteaza  raspandirea virusului. Trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.

 

 1. PRODUSELE MADE IN CHINA SAU PACHETELE PRIMITE DIN CHINA NU SUNT PERICULOASE

Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

 

 1. SUNATI LA 112 DACA AVETI FEBRA, TUSITI SAU V-ATI INTORS DIN ZONELE IN CARANTINA DIN EUROPA DE CEL PUTIN 14 ZILE

Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servetele de unica folosinta si spala bine mainile.

 

 1. ANIMALELE DE COMPANIE NU TRANSMIT CORONAVIRUS

In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie  sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.

 

Recomandari privind conduita sociala responsabila in prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19)

Protejati-va, evitati contactul direct!

 • Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numar mare de persoane, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
 • Feriti copiii de acele locuri de joaca care presupun atingerea unor suprafete/obiecte comune de catre un numar mare copii.
 • Limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, in afara celor care fac parte din familia restransa, prin gesturi cum ar fi: strangerea mainilor, imbratisarile, sarutul obrajilor sau al mainilor, atingerea fetelor cu mainile.
 • Se recomanda, inclusiv in privinta persoanelor impreuna cu care locuiti, sa NU intrati in contact direct decat dupa igienizarea mainilor atunci cand reveniti la domiciliu.
 • Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse in mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, manere, butoane de lift sau de acces.
 • In cazul in care sunteti totusi nevoiti sa atingeti aceste suprafete, protejati-va folosind servetele de unica folosinta.
 • Pastrati o distanta semnificativa, de 1,5 metri, fata de celelalte persoane pe care le intalniti. In cazul in care va aflati in transportul in comun incercati sa NU stati fata in fata cu alte persoane.
 • Asigurati-va, dupa folosirea transportului in comun, ca v-ati igienizat mainile inainte de a va atinge fata, nasul sau gura.
 • Folositi, pe cat posibil, rute sau modalitati alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. In cazul in care programul va permite, folositi intervalele orare cu nivel scazut de trafic de persoane.
 • In zonele urbane, pentru distante mici, se recomanda folosirea modalitatilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrica, fie mersul pe jos.
 • Evitati deplasarile in tarile care se confrunta cu numar mare de cazuri de infectari cu noul coronavirus (COVID-19) si descurajati intoarcerea in tara a persoanelor din zonele de risc, respectiv din tarile cu numar mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate in timp real despre tarile vizate pot fi obtinute accesand link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si zona galbena cu transmitere a COVID-19”
 • In cazul in care calatoriti intr-o tara expusa infectiei cu noul coronavirus exista riscul ca la momentul revenirii in tara, in functie de actualizarea zonelor rosii/galbene, sa fie necesar sa ramaneti in carantina/izolare la domiciliu timp de 14 zile, impreuna cu familia.
 • In mod obligatoriu, romanii care se intorc in tara din zone de risc vor trebui sa intre in autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca intreaga familie sa faca acelasi lucru.
 • Limitati folosirea bancnotelor si a monedelor, optand pentru plati cu cardul/telefonul sau plati on-line.
 • Transmiterea virusilor se realizata intr-o pondere semnificativa prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un numar foarte mare de persoane.
 • Optati pentru munca de acasa, in masura in care aveti aceasta posibilitate oferita de angajator.
 • Exista recomandari din partea Ministerului Muncii, in atentia angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajati si prezentarea eventualelor optiuni legale pe care le au la dispozitie. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d
 • Respectati cu strictete regulile de igiena personala recomandate de autoritati, pentru a va proteja atat pe dumneavoastra cat si pe cei apropiati.
 • Spalati-va pe maini cu apa si sapun, minimum 20 de secunde, dupa orice contact cu o suprafata potential contaminata.
 • Folositi prosoape de hartie, de preferat, pentru a va sterge mainile.
 • Nu va atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile neigienizate.
 • Daca stranutati sau tusiti acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta, pe care aveti grija sa-l aruncati imediat la cosul de gunoi.
 • Dezinfectati frecvent, cu solutie pe baza de alcool sau clor, suprafetele cu care intrati in contact, atat acasa cat si la locul de munca.
 • Aerisiti de mai multe ori pe zi incaperile in care desfasurati activitati.
 • Luati medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescriptia medicului.
 • NU beti lichide din aceeasi sticla/pahar cu alte persoane si nu folositi aceleasi tacamuri.
 • NU intrati in contact direct cu persoanele aflate in autoizolare la domiciliu, indiferent daca prezinta sau nu simptome specifice coronavirus.
 • Pe perioada starii de alerta, masca de protectie trebuie purtata in orice spatiu public inchis, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca, pe toata durata prezentei in oricare din spatiile inchise ale incintei,in conformitate cu conditiile impuse de Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS-CoV-2 pe durata starii de alerta.
 • Masca de protectie trebuie sa acopere complet nasul si gura persoanei care o poarta.
 • Tineti cont de faptul ca nu in toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibila prin simptome specifice (tuse, febra, dificultati in respiratie).
 • Virusul poate fi raspandit inclusiv de persoane aparent sanatoase, care nu au cunostinta de faptul ca sunt purtatori ai noului coronavirus.
 • Informati-va despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
 • PUTETI OBTINE DETALII DACA SUNATI LA 0800.800.358, CARE ESTE UN NUMAR DE INFORMARE, NU ESTE UN NUMAR DE URGENTA.
 • Doar in cazul urgentelor sunati la 112!

 Protejati-va apropiatii, nu-i expuneti!

 

 • Evitati, cu prioritate, expunerea persoanelor in varsta (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scazuta/boli asociate catre alte persoane cu simptome de gripa sau raceala, in zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
 • Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile in cazul infectarii cu noul coronavirus sunt varstinicii cu multiple afectiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
 • Manifestati o atitudine preventiva fata de orice caz, intrucat raspandirea virusului este posibila si din partea persoanelor care nu manifesta simptome specifice.
 • In cazul in care nu puteti contacta medicul de familie, apelati la Directia de Sanatate Publica din judetul dumneavoastra si in ultima instanta la 112.
 • Ramaneti acasa daca aveti simptome de gripa sau raceala (tuse, febra, dificultati in respiratie) si sunati medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeti din primul moment la unitatile de urgenta.
 • Exista riscul, in cazul in care sunteti purtator al virusului, sa transmiteti si altor persoane noul Coronavirus.
 • Este de preferat sa ramaneti la domiciliu, iar transferul catre spital sa se realizeze in mod organizat, respectand toate masurile de izolare.
 • Daca va aflati in autoizolare la domiciliu respectati cu strictete recomandarile autoritatilor, NU parasiti sub nicio forma domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiti vizitatori si NU intrati in contact apropiat cu eventualele persoane care va furnizeaza alimente sau produse.
 • In cazul in care incalcati regimul autoizolarii la domiciliu riscati amenda de pana la 20.000 de lei, precum si dosar penal in cazul in care contribuiti la raspandirea virusului.

 Informatii transmise de Grupul de Comunicare Strategica, sursa: www.ms.ro

Alte informatii utile despre masurile de protectie impotriva noului Coronavirus gasiti si aici: https://docs.google.com/viewer?embedded=true&url=https%3A%2F%2Fwww.cnscbt.ro%2Findex.php%2Finformatii-pentru-populatie%2F1351-infectia-cu-coronavirus-informatii-si-sfaturi-utile%2Ffile%3Fforce_download%3D1

Citeste si:

Recomandarii privind izolarea la domiciliu a persoanelor cu COVID

! Informatii suplimentare gasiti si pe site-ul Ministerului Sanatatii: www.ms.ro si pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica: https://www.cnscbt.ro/