“Avem in fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Asadar, aceasta boala extrem de severa, care omoara oameni, apare din ce in ce mai des la oamenii tineri. In plus, toti factorii de risc care afecteaza inima si anume: hipertensiunea arteriala, diabetul, cresterea colesterolului, apar din ce in ce mai des la oamenii tineri”, spune prof. Dr. Dragos Vinereanu, seful sectie Cardiologie din cadrul SUUB.

Ca sa aveti o inima sanatoasa, trebuie sa respectati cateva sfaturi importante:

  • Renuntati la fumat. Acesta este este principalul factor de risc in infarctul miocardic;
  • Evitati stresul pe cat posibil. Stresul cronic, cotidian, determina cresterea dramatica a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale la populatia sub 45-50 de ani;
  • Renuntati la viata sedentara. Orice tip de efort este bun, recomandat fiind minimum 30 de minute de efort/pe zi;
  • Urmati o dieta sanatoasa. Dieta nesanatoasa inseamna un consum exagerat de sare si un consum exagerat de grasimi si de zaharuri. E indicat sa aveti o dieta bogata in fructe si legume, cu cereale integrale si fibre alimentare, cu carnuri slabe si peste.

O data pe an, daca nu aveti boli in antecedente, este recomandat sa veniti la medic pentru EKG, masurarea tensiunii arteriale, a glicemiei si colesterolului. Orice boala depistata din vreme se trateaza mai usor.