Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti a deschis astazi primul Centru Integrat Pentru Sanatatea Sânului din spitalele publice din Romania

 

 

Birou de presa

 

 

​Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti a deschis astazi primul Centru Integrat Pentru Sanatatea Sânului din spitalele publice din Romania,care va oferi o abordare pluri-disciplinară a cazurilor conform standardelor internationale.

​Activitatile medicale din acest centru vor fi acoperite cu personal medical supraspecializat si echipamente.Disciplinele care trebuie sa asigure diagnosticul si tratamentul complet al pacientelor cu cancer de san sunt: chirurgie generala si ginecologie, anestezie, chirurgie plastica, histopatologie, ecografie, mamografie, IRM, computer tomograf, medicina nucleara si scintigrafie,oncologie medicala, radioterapie, kinetoterapie, psihologie.

​Centru integrat de diagnostic și tratament al sânului faciliteaza evaluarea și tratareaindividualizata, conform protocoalelor internationalea fiecărei paciente in parte. Pacientele sunt preluate de medici ai Ambulatorului integrat si sunt conduse pe intreg parcursul diagnostic si terapeutic. Abordarea interdisciplinară a cazurilor este asigurată de un TUMOR BOARD  dedicat sânului, format din oncolog, radiolog, anatomopatolog, chirurg general, ginecolog, chirurg plastician. In fiecare saptamana se organizeaza intalniri a membrilor boardului pentru discutarea fiecarui caz aflat in investigatie sau tratament in acest centru. Echipa va lucra împreuna pentru a trata fiecare caz în parte. Coordonarea medicală a cazurilor este realizată în urma întâlnirilor săptămânale ale acestui board, care analizează cazuistica și stabilește planurile terapeutice.

​Datorita acestei abordari, durata de la suspiciunea clinica la debutul tratamentului va scadea cu aproximativ 70%, sporind astfel si sansele de vindecare. Deasemenea rata de abandon se va reduce considerabil prin accesarea tuturor serviciilor intr-un singur loc, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

​Obiectivul major al Centrului îl reprezintă cresterea reală a calității vietii femeilor diagnosticate cu cancer de sân, care vor beneficia de diagnostic și tratament specializate, furnizate de cei mai buni specialiști ai Spitalului Universitar de Urgentă București sub forma cooperarii interdisciplinare.

„Centrele integrate sunt deja un spatiu comun in sistemele medicale occidentale pentru ca ofera o trasabilitate a pacientului benefica atat pentru sistemul medical, dar mai ales pentru pacient. Proiectul meu de management cuprinde mai multe actiuni care vor face din SUUB un spital comparabil cu cele de nivelul nostru de oriunde din Europa. Astazi sunt fericita ca am demarat acest proiect care se adreseaza femeilor care primesc vestea teribila ca sufera de cancer la san. Colegii mei au creat un model unic in Romania si suntem convinsi ca si datorita Centrului pentru Sanatatea Sanului si specialistilor nostri, statisticile privind cancerul de san in Romania, vor arata mai bine in viitorul apropiat.”, a explicat Adriana Nica, manager SUUB.

Ina Petrescu : In Romania sunt diagnosticate anual peste 9000 de noi cazuri de cancer la san. Anual, aproximativ 3.000 de femei îşi pierd viaţa din cauza acestei boli.Pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei. Principalele cauze ale mortalităţii ridicate este că aproape 90% dintre cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate târziu şi foarte târziu. Avem peste 150 de operatii de reconstructie mamara.