Consultații cu dermatoscopul, în Ambulatoriul SUUB

Acasă » Consultații cu dermatoscopul, în Ambulatoriul SUUB

Consultații cu dermatoscopul, în Ambulatoriul SUUB

Începe sezonul cald și crește indicele de ultraviolete: de la indicii UV 1-2, care au un nivel de risc scăzut și nu necesită protecție se poate ajunge la indici UV 8 și până la 11, când riscul este foarte înalt și trebuie să vă luați măsuri de protecție. 

  • Expunerea la soare are efecte benefice asupra stării de sănătate, cum este transformarea provitaminei D în vitamina D, efecte psihologice și de reglare a ritmului circadian (somn/veghe) și multe altele cunoscute din vechime și recunoscute de medicina modernă.
  • Expunerea la soare poate avea, însă, și efecte secundare din cauza expunerii la UV intense (indici de UV 8 și peste).
    Dr Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgență București explică ce trebuie să facem ca să ne protejăm de efectele secundare ale expunerii la soare, dar și ce consultații sunt oferite la cabinetul de dermatologie din cadrul Ambulatoriului integrat al SUUB, pe baza BILETULUI DE TRIMITERE de la medicul de familie sau LA CERERE.
  • ” Atunci când ne expunem la soare trebuie să folosim cremele cu filtru de protecție pentru razele ultraviolete de tip A și tip B. Acestea trebuie aplicate cu 20- 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicate la fiecare două ore sau de câte ori ieșim din apă, atunci când ne aflăm la mare. Expunerea la razele ultraviolete nu este recomandată în intervalul 11.00- 16.00, pentru că poate duce la modificări la nivelul ADN-ului celular, modificări ce pot produce cancere cutanate și melanoame.
  • Indicația este ca oamenii să vină la un control dermatologic pentru a afla ce fototip cutanat au și pentru a știi exact ce protecție solară să folosească. Astfel, conform scalei Fitzpatrick există 6 fototipuri cutanate care se corelează cu nivelul de melanină prezent la nivel epidermului și cu răspunsul la acțiunea radiațiilor UV. Dacă în fototipul 1 se încadrează persoanele cu piele extrem de albă, păr blond sau roșcat, ochi verzi sau albaștri, a căror piele se arde ușor și nu se bronzează niciodată, în fototipul 6 sunt încadrate persoanele cu păr negru și piele neagră care nu se ard niciodată.
  • Este important să știm fototipul cutanat pentru a adopta un regim adecvat de expunere la soare, pentru alegerea unei protecții suficiente și pentru a reduce riscul de melanom sau carcinoame cutanate și pentru a preveni fotoîmbătrânirea pielii. Cu cât se apropie mai mult de scara 1 cu atât pacientul trebuie să aplice un factor de protecție cât mai mare, adică SPF 50, iar în cazul persoanelor cu pielea fototip 3 sau 4 se pot aplica creme cu factor de protecție 30 sau 20.
  • Persoanele cu leziuni melanocitice (alunițe) trebuie să aibă grijă în această perioadă, fiindcă expunerea la soare poate modifica pattern-ul aluniței: ABCDE (asimetria, marginile, culoarea, diametrul și evoluția). De asemenea, aceste leziuni trebuie verificate periodic. 
  • La cabinetul de dermatologie din cadrul SUUB facem și examinări cu dermatoscopul. Acesta vede în profunzimea leziunii melanocitice. Dermatoscopul ne permite să vedem dacă există o asimetrie a aluniței, dacă marginile sunt regulate, dacă există mai multe culori în respectiva leziune melanocitică, dacă diametrul s-a modificat sau dacă a crescut pe verticală într-o perioadă relativ scurtă de timp.
  • La Spitalul Universitar de Urgență București lucrăm în echipă multidisciplinară iar în momentul în care se depistează o aluniță cu potențial mutagen colegii de la Chirurgie Plastică o pot exciza și apoi trimite mai departe la Anatomie Patologică unde este pus diagnosticul de certitudine și de unde aflăm dacă au fost găsite celule modificate și migrate pentru a avea o conduită terapeutică corectă și eficientă.
    Mai nou, telefoanele inteligente au aplicații de autoevaluare și de suspiciune a leziunilor tegumentare, dar medicul dermatolog este cel care face o examinare complexă ( TBSE- Total Body Skin Examination) și este cel care în baza spectrului leziunilor melanocitine și a comportamentului la soare al pacientului îl poate integra pe acesta într-un program de urmarire activă (revenire la control la 3 luni, 6 luni sau un an)”.
  • La cabinetului de dermatologie din Ambulatoriul SUUB puteți veni pe baza BILETULUI de TRIMITERE de la medicul de familie sau la cerere, de luni până vineri cu programare prealabilă, între orele 8.00-15.00 (dr.Oana Clatici) și între orele 15.00-18.30 (dr.Pavelina Andrei). 
    📞Pentru programări puteți suna la nr de telefon: 021.202.61.41 sau pe site-ul spitalului suub.ro