Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

PENTRU NOI URGENTA ESTE O PRIORITATE !

100 ani Romania 1918 - 2018
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

AMBULATORIU

Orice pacient care intra in ambulatoriu este intampinat de o intreaga echipa:
un medic si o asistenta medicala care fac trierea bolnavilor, registratori, casiera si, ca o noutate absoluta pentru o unitate sanitara „de stat”, de o persoana de „indrumare” care, la nevoie, il insoteste pe pacient la cabinetele solicitate.
 

BLOC OPERATOR

Blocul operator al SUUB este format din 17 sali de operatie utilate conform standardelor si in care se desfasoara activitati chirurgicale in urmatoarele ramuri medicale: Chirurgie Ortopedica si Traumatologie, Chirurgie Generala, Chirurgie Ginecologica si Obstetricala, Chirurgie Toracica, Chirurgie Vasculara, Chirurgie Cardiaca, Chirurgie ORL, Chirurgie Plastica si Reparatorie, Chirurgie Oftalmologica, Neurochirurgie.

UNITATEA DE PRIMIRI URGENTE

Avand dotari de ultima generatie si o echipa bine pusa la punct, unitatea de primire urgente este gata sa faca fata oricarei provocari venite din partea pacientilor.

Contact

Adresa: Splaiul Independentei Nr.169 Sector 5, Bucuresti

Telefon: 021.318.05.19 - 29, 021.318.05.23, 021.318.05.45

Test de risc genetic pentru trombofilie, în Ambulatoriul SUUB

Publicat pe: 29/05/2019

 Începând cu luna iunie, în Ambulatoriul Spitalulului Universitar de Urgență București (SUUB) facem teste de risc genetic pentru trombofilie. Acestea se fac doar la indicația medicului după efectuarea altor teste de screening și dacă există o suspiciune de boală documentată medical.

 

Testul de risc genetic pe care-l facem la SUUB detectează 9 variante anormale (mutații) ale unor gene care sunt cauza trombofiliei ereditare. Prețul unei astfel de proceduri este de 450 de lei.

 

DETALII MEDICALE:

Trombofilia este tendința organismului de a forma cheaguri de sânge în interiorul vaselor (trombi) în mod anormal.

 • Boala poate fi moștenită sau dobândită
 • Boala se manifestă cel mai frecvent prin formarea de cheaguri de sânge în venele mari ale picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau tromboembolie pulmonară (atunci când cheagul de sânge blochează artere din plămâni). Cu toate acestea, multe persoane cu trombofilie pot să nu aibă niciodată probleme de sănătate semnificative.

 

La FEMEILE GRAVIDE trombofilia reprezintă un risc pentru sănătatea mamei și copilului, deși de multe ori gravidele cu trombofilie pot avea o sarcină și naștere normale. În cazurile în care apar complicații, acestea pot fi:

 • tromboză venoasă profundă
 • avorturi spontane repetate în primul trimestru de sarcină
 • sarcină oprită în evoluție în trimestrele II / III
 • restricție de creștere fetală
 • pre-eclampsie (creșterea tensiuni arteriale)
 • dezlipirea de placentă normal inserată (duce lasângerări abundente)
 • nașterea prematură

 

Testul de risc genetic detectează 9 variante anormale (mutații) ale unor gene care sunt cauza trombofiliei ereditare (moștenite):

 • Mutația Leiden a Factorului V al coagulării (FVL, G1691A) crește mult riscul de tromboembolism venos, este asociată cu avorturi recurente precoce sau tardive, pre-eclampsie severă și dezlipire de placentă;
 • Mutația R2 a Factorului V al coagulării (haplotip R2, H1299R) este un factor de risc moderat pentru tromboză și crește riscul deboală cardiovasculară la pacienții cu FV Leiden;
 • Mutația protrombinei (Factorul II al coagulării, G20210A) este asociată cu restricția creșterii fetale, dezlipirea de placentă și avort spontan recurent la gravide; crește semnificativ riscul pentru tromboze ale venelor profunde și tromboze cerebrale;
 • Mutația C677T a genei MTHFR predispune la dezlipire de placentă și crește riscul de tromboză venoasă și arterială în asociere cu alți factori de risc
 • Mutația A1298C a genei MTHFR este asociată cu scăderea funcției enzimatice a MTHFR
 • Mutația V34L a Factorului XII al coagulării are un efect de scădere a riscului de tromboembolism venos
 • Varianta 4G a polimorfismului 4G/5G al genei PAI-1 (Serpina E1) este un factor de risc pentru tromboembolism venos și avorturi spontane în trimestrul I de sarcină
 • Mutația A4600G a genei EPCR (haplotip A3) predispune la tromboembolie venoasă și pierderea sarcinii
 • Mutația G4678C a genei EPCR (haplotip A1) are un rol protector la persoanele cu mutație Leiden (FVL)

 

 

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea testului de risc genetic pentru trombofilie în situațiile de mai jos sau în alte circumstanțe:

 • Dacă aveți o rudă de gradul I cu trombofilie ereditară sau episoade de tromboembolism venos fără alte cauze
 • Dacă aveți în antecedente tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar fără factor declanșator major
 • Dacă sunteți însărcinată și aveți un istoric de avorturi spontane, pre-eclampsie, restricție de creștere a fătului sau dezlipire de placentă

 

CUM SE FACE: Pentru realizarea testului se recoltează sânge venos. Nu este necesar să fiți nemâncat, iar dacă urmați un tratament cu medicamente nu trebuie să-l întrerupeți. Rezultatele vor fi eliberate în aproximativ două săptămâni după recoltare.

INTERPRETAREA REZULTATELOR: Interpretarea se va face de către medicul hematolog sau ginecolog în context clinic pe baza rezultatului genetic obținut în urma analizei.

UNDE VĂ PROGRAMAȚI: Pentru programări sunați la Recepția Ambulatoriului SUUB, telefon: 021.202.6147, de luni pană vineri, între orele 10.00- 14.00 sau puteți trimite e-mail la ambulatoriu@suub.ro cu datele dumneavoastră, specificând “Doresc programare pentru test de risc genetic pentru trombofilie

 

CÂT COSTĂ: Prețul procedurii doar pentru testarea genetică este de 450 de lei. Testul nu include analize de biochimie sau coagulare.