Test de risc genetic pentru trombofilie, în Ambulatoriul SUUB

Publicat pe: 05/10/2023

Test de risc genetic pentru trombofilie, în Ambulatoriul SUUB

 

În Ambulatoriul Spitalulului Universitar de Urgență București (S.U.U.B.) facem teste de risc genetic pentru trombofilie. Acestea se fac doar la indicația medicului după efectuarea altor teste de screening și dacă există o suspiciune de boală documentată medical.

Testul de risc genetic pe care-l facem la SUUB detectează 9 variante anormale (mutații) ale unor gene care sunt cauza trombofiliei ereditare. Prețul unei astfel de proceduri este de 450 de lei.

 

DETALII MEDICALE:

Trombofilia este tendința organismului de a forma cheaguri de sânge în interiorul vaselor (trombi) în mod anormal.

  • Boala poate fi moștenită sau dobândită
  • Boala se manifestă cel mai frecvent prin formarea de cheaguri de sânge în venele mari ale picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau tromboembolie pulmonară (atunci când cheagul de sânge blochează artere din plămâni). Cu toate acestea, multe persoane cu trombofilie pot să nu aibă niciodată probleme de sănătate semnificative.

La FEMEILE GRAVIDE trombofilia reprezintă un risc pentru sănătatea mamei și copilului, deși de multe ori gravidele cu trombofilie pot avea o sarcină și naștere normale. În cazurile în care apar complicații, acestea pot fi:

  • tromboză venoasă profundă
  • avorturi spontane repetate în primul trimestru de sarcină
  • sarcină oprită în evoluție în trimestrele II / III
  • restricție de creștere fetală
  • pre-eclampsie (creșterea tensiuni arteriale)
  • dezlipirea de placentă normal inserată (duce lasângerări abundente)
  • nașterea prematură

 

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea testului de risc genetic pentru trombofilie în situațiile de mai jos sau în alte circumstanțe:

  • Dacă aveți o rudă de gradul I cu trombofilie ereditară sau episoade de tromboembolism venos  fără alte cauze
  • Dacă aveți în antecedente tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar fără factor declanșator major
  • Dacă sunteți însărcinată și aveți un istoric de avorturi spontane, pre-eclampsie, restricție de creștere a fătului sau dezlipire de placentă

 

CUM SE FACE: Pentru realizarea testului se recoltează sânge venos. Nu este necesar să fiți nemâncat, iar dacă urmați un tratament cu medicamente nu trebuie să-l întrerupeți. Rezultatele vor fi eliberate în aproximativ două săptămâni după recoltare.

 

INTERPRETAREA REZULTATELOR: Interpretarea se va face de către medicul hematolog sau ginecolog în context clinic pe baza rezultatului genetic obținut în urma analizei.

 

UNDE VĂ PROGRAMAȚI: Pentru programări sunați la Recepția Ambulatoriului SUUB, telefon:021.202.61. 47, de luni pană vineri, între orele 10.30- 13.30 sau puteți trimite e-mail la ambulatoriu@suub.ro cu datele dumneavoastră, specificând “Doresc programare pentru test de risc genetic pentru trombofilie

 

CÂT COSTĂ: Prețul procedurii doar pentru testarea genetică este de 450 de lei. Testul nu include analize de biochimie sau coagulare.