Mastectomie subcutană bilaterală cu reconstrucție imediată, în cazul unei paciente de 48 de ani

Acasă » Mastectomie subcutană bilaterală cu reconstrucție imediată, în cazul unei paciente de 48 de ani

Luna octombrie este luna dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Aproximativ 100 de femei s-au prezentat în ultimele luni la Centrul Integrat pentru Sănătatea Sânului de la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici fiecare caz în parte beneficiază de o abordare modernă, pluridisciplinară, fiind analizat de o comisie de medici specialiști care se întrunește săptămânal.

În ultima săptămână, la Spitalul Universitar de Urgență București 4 paciente au suferit o mastectomie și au beneficiat de reconstrucție mamară imediată.

Recent, o echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București a realizat o mastectomie subcutană bilaterală (skin sparing) cu efectuarea tehnicii nodulului- santinelă pentru o formațiune tumorală neoplazică situată la nivelul sânului drept, urmată de reconstrucția imediată cu implant mamar anatomic retropectoral.

Pacienta de 48 de ani se află în evidențele medicilor de la SUUB, după ce s-a prezentat la Centrul Integrat pentru Sănătatea Sânului care funcționează în spital de anul trecut. “Pacienta a fost diagnosticată prin puncție biopsie cu carcinom mamar ductal invaziv (T2N0M0) și timp de trei luni s-a aflat sub tratament hormonal. Chirurgia oncoplastică în cazuri selecționate (cum este și cel prezentat), combină tehnici de chirurgie oncologică a sânului cu viza curativă a bolii neoplazice cu tehnici de chirurgie plastică, având ca scop refacerea anatomiei locale respectând criteriile oncologice de radicalitate. Reconstrucția imediată cu implant,  în cancerul mamar, nu contraindică următoarele etape ale terapiei oncologice (radioterapia, chimio sau hormonoterapia)”, spune dr. George Pariza, medic primar chirurgie generală.

Echipa chirurgicală a fost alcătuită din dr. George Pariza, medic primar chirurgie generală, dr. Carmen Mavrodin, medic primar chirurgie generală, dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și dr. Sevim Baubec, medic specialist ATI.

“Intervențiile de mastectomie cu reconstrucție imediată și nu secundară au devenit o practică obișnuită la Spitalul Universitar de Urgență București. În situația pacientei de 48 de ani dificultatea cazului a constat și în faptul că dumneaei avea giganto-mastie, reconstrucția efectuându-se cu implante mari, de 775 cc. Chiar dacă este o intervenție mai dificilă și delicată, în comparație cu reconstrucția secundară, beneficiile reconstrucției imediate sunt evidente: pacienta se trezește din operație cu un sân nou, practic, trauma pierderii sânului este mult diminuată; recuperarea este mult mai rapidă, la fel ca și integrarea socio-profesională, cu impact favorabil asupra calității vieții”, declară dr. Ina Petrescu.

”Sunt bine și așa trebuie să fiu și pe viitor. Le mulțumesc medicilor pentru tot”, a spus pacienta, a cărei evoluție este una favorabilă.

În cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, pacientele beneficiază de suport psihologic, având în vedere că pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei. Pentru a putea parcurge cu bine toate etapele terapeutice este necesar suportul psihologic specializat, psihologul oferind pacientei, în cadrul ședintelor de psihoterapie, suport și strategii personalizate pentru ca aceasta să poată depăși stările negative asociate bolii.

Reamintim că anul trecut, la SUUB a fost inaugurat Centrul Integrat pentru Sănătatea Sânului. Aici pacientele pot efectua analize imagistice precum ecografia și mamografia, dar și analize imagistice de înaltă performanță cum ar fi tomografia computerizată, scintigrafia osoasă sau limfoscintigrafia, și, nu în ultimul rând, puncția biopsie cu diagnosticul de certitudine histopatologic și imunohistochimic. Toate aceste analize se fac în funcție de patologia fiecărei paciente și la stricta recomandare a comisiei pluridisciplinare. “Suntem un spital interdisciplinar care a reușit să coopteze în cadrul acestui centru specialiști din toate domeniile medicale: radiologi, radioterapeuți, medici de imagistică medicală, ginecologi, chirurgi generaliști, chirurgi plasticieni, anatomopatologi, dar și psihologi. Totul, pentru a preveni, diagnostica, trata și reintegra în societate pacientele care au nevoie de ajutorul nostru medical. De asemenea, spitalul beneficiază de subprogramul pentru protezare mamară. Este cazul doamnelor care se pretează la o intervenție chirurgicală, care urmează un tratament chimioterapeutic sau radioterapeutic și care apoi trebuie să facă și reconstrucție mamară. Noi, în cadrul spitalului, putem să le asigurăm toate aceste activități medicale”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.