Două transplanturi autologe de celule stem hematopoietice, la SUUB

Acasă » Două transplanturi autologe de celule stem hematopoietice, la SUUB

Două transplanturi autologe de celule stem hematopoietice au fost făcute recent în Clinica de Hematologie și Transplant a Spitalului Universitar de Urgență București. Sunt doi pacienți în vâstă de 61 și 62 de ani. ”Pacienții au mielom multiplu. Procedura de transplant în mielomul multiplu poate fi aplicatăla pacienți până la vârsta de 70 de ani. Contează statusul pacientului. Mielomul multiplu este o boală mai frecventă la persoanele trecute de 60 de ani, astfel încât acești pacienți, dacă au un status general bun, fără comorbidități severe, pot să beneficieze de această procedură de consolidare a răspunsului care le permite să prelungească perioada de răspuns a bolii și practic de supraviețuire fără progresie a bolii. În cazul unuia dintre pacienți i s-a recoltat grefonul cu 3 săptămâni înainte de internarea la noi, deci i-am făcut transplantul la scurt timp după terminarea tratamentului, ceea ce înseamnca că și eficiența transplantului este crescută, pentru că se consolidează mai bine răspunsul. În mielomul multiplu transplantul autolog îmbunătățeste răspunsul obținut indiferent de tipul de răspuns, dar rezultatele sunt evident mai bune dacă înainte de transplant răspunsul este complet”, a declarat conf. dr. Horia Bumbea, coordonatorul Compartimentului de Transplant Medular de la SUUB.

AFEREZA DE CELULE STEM, LA SUUB

Luna trecută, în Compartimentul de Transplant de la SUUB a fost făcută prima afereză de celule stem. “Am început și afereza de celule stem, tocmai pentru a scurta timpul până la efectuarea transplantului și pentru ca pacienții să beneficieze la maximum de răspunsul obținut. Avem un pacient de 47 de ani care a fost recoltat deja în cursul lunii noiembrie și ieri, a doua afereză la o pacienta de 50 de ani. Ambii pacienți au diagnosticul de mielom multiplu, iar procedura s-a desfășurat în compartimentul de pretransplant. În acest fel, pacientul poate să fie transplantat la timp, urmând să fie deja programat pentru efectuarea transplantului în luna următoare”, a mai spus dl conf. Horia Bumbea.

Evoluția pacienților este bună, în parametri și astăzi vor fi externați.

Compartimentul de Transplant Medular de la Spitalul Universitar de Urgență București are ca personal medical: medicul coordonator Conferențiar Doctor Horia Bumbea, medic specialist Georgiana Ene, asistent medical coordonator Daniela Șerban, asistenți medicali Larisa-Voichița Vlasin, Tatiana Mihaela Stancu, Cristina-Mihaela Vlad, Alina Frangu și Iolanda Boitor. Șeful Clinicii de Hematologie este doamna Profesor Doctor Ana-Maria Vlădăreanu.

Mentionăm că acest colectiv a primit în anul 2019Premiul de Excelență în Asistență Medicală la secțiunea Premiul pentru Echipe  de îngrijire / subsecțiunea “O șansă la viață”.