LINIE TELEFONICĂ NAȚIONALĂ DESTINATĂ VICTIMELOR VIOLENȚEI DOMESTICE

Acasă » LINIE TELEFONICĂ NAȚIONALĂ DESTINATĂ VICTIMELOR VIOLENȚEI DOMESTICE

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333,  pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

DETALII PUTEȚI AFLA ACCESÂND ACEST LINK: https://anes.gov.ro/call-center/

 

 

PRIMUL CENTRU DE INTERVENȚIE PENTRU VICTIMELE VIOLENȚEI SEXUALE, DESCHIS LA SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENȚĂ BUCUREȘTI

 

La data de 10 mai 2021, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), a fost inaugurat primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale, înființat în baza unui protocol de colaborare încheiat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse dintre Femei și Bărbați (ANES) cu această unitate medicală, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București și susținut de Inspectoratul General al Poliției Române.

Violența sexuală este una dintre încălcările cele mai frecvente și grave ale drepturilor omului și în mod paradoxal, una dintre infracțiunile cel mai puțin raportate și condamnate în România. Acest tip de intervenție integrată este un semnal pe care autoritățile îl dau victimelor violenței și abuzurilor sexuale pentru a le încuraja să apeleze la ajutorul personalului specializat și să reclame agresorul.

Prin acest tip de intervenție coordonată, demarată în 10 mai 2021 la SUUB, autoritățile propun o schimbare de percepție în procesul de intervenție în situații de violență sexuală, în sensul unei abordări integrate a cazurilor, prin asigurarea de servicii adecvate nevoilor imediate ale victimelor, care pot cuprinde: examinări medicale, asistență post-traumatică, orientare și consiliere psihologică, asigurată în același loc și la un moment cât mai apropiat de situația de criză, prin intermediul unei echipe multidisciplinare formate din medic/asistent medical, medic legist, psiholog, polițist, asistent social. 

Modul de intervenție de la nivelul centrului vizează implicarea profesioniștilor cu rol determinant în abordarea cazurilor de violență sexuală: psihologi, asistenți sociali din spitale și/sau din cadrul serviciilor sociale, medici specialiști din cadrul ambulatoriului de specialitate și/sau UPU, medici legiști și polițiști. Astfel, victimele care se prezintă la spital, solicitând servicii de îngrijire medicală și suport în urma unei agresiuni sexuale, vor fi preluate de coordonatorul Centrului de intervenție în situații de violență sexuală, care le va îndruma către cabinetul special amenajat în cadrul spitalului și care va activa rețeaua de suport.

Spațiul în care funcționează nu poate fi deschis accesului publicului larg din mai multe motive, cel mai important fiind faptul că o victimă a violenței sexuale are nevoie în primul rând de restabilirea sentimentului de siguranță. De asemenea, având în vedere specificul intervențiilor, victima trebuie să se simtă protejată și cât mai ferită de traficul obișnuit al spitalului.

Menționăm că centrul din cadrul SUUB este în contact cu Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și în acest fel este inițiat protocolul medical specific pentru victimele care au nevoie de intervenție. Astfel, personalul din Unitatea de Primiri Urgențe este primul care intervine în acordarea asistenței victimei, aceasta fiind ulterior preluată de coordonatorul Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale (psiholog în cadrul SUUB) și condusă către spațiul amenajat în acest scop. Serviciile de care trebuie să beneficieze o victimă sunt acordate oricând, dacă victima ajunge în UPU.

În cadrul Centrului de intervenție din spital este inițiată consilierea primară cu privire la parcursul de intervenție necesar, iar victima va putea beneficia de intervenția medicului care va face constatarea medicală a violenței sexuale și se vor putea preleva mostre biologice cu ajutorul kit-ului specific.

În următoarea etapă a intervenției, victima va putea depune plângere cu sprijinul  polițistului chemat la fața locului, iar prin intervenția asistentului social, victima va beneficia gratuit de toate serviciile puse la dispoziție gratuit prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București: consiliere psihologică de specialitate pe o durată de timp specifică nevoilor victimei, de consiliere juridică, de găzduire într-un serviciu social (dacă este cazul) sau de includerea în alte programe de suport.

Menționăm că centrul dedicat victimelor violenței sexuale din cadrul SUUB, nu poate fi contactat telefonic în mod direct, având în vedere modalitatea de inițiere a protocolului specific de intervenție.

Pentru informații legate de modul de intervenție în situații de violență domestică, implicit violență sexuală, persoanele interesate pot apela gratuit linia națională cu nr. unic  0800 500 333,  cu program permanent, call-center administrat de către ANES.

În situațiile în care se impune intervenția de urgență, victimele sunt orientate de către operatoarele call-center să apeleze numărul unic de urgență 112 pentru a solicita atât intervenția poliției, cât și a serviciilor medicale.

În situațiile de violență sexuală, victimele vor fi îndrumate să solicite echipelor de intervenție deplasarea către Spitalul Universitar de Urgență București pentru a putea beneficia de intervenție integrată acordată în cadrul centrului.

Reamintim că în aceste cazuri, prima intervenție de acordare a asistenței victimei revine personalului UPU, care se asigură că starea victimei este stabilă și ulterior, la solicitarea UPU, aceasta este preluată de coordonatorul centrului și condusă în cabinetul dedicat. Scopul acestui spațiu securizat este de a feri victimele de noi situații de stres, de revictimizare și de proceduri birocratice, care sunt generate de deplasarea la poliție sau la INML pentru a dovedi că au fost victimele unei agresiuni sexuale. În plus, în acest fel sunt susținute și încurajate să parcurgă toți pașii necesari pentru ca agresorul să fie tras la răspundere.

Reamintim că Centrul deschis în cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București este primul din cadrul unei rețele naționale de 10 astfel de centre înființate în baza obiectivului vizat prin proiectului predefinit ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, implementat de ANES în perioada 2019-2022 și finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, programul ”Justiție”. Acest proiect este o acțiune strategică de susținere a autorităților administrației publice din România pentru adoptarea unei acțiuni coordonate în abordarea provocărilor reprezentate de punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul, ratificată de România prin Legea nr.30/2016.

 

Vizită oficială la Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale