28 iulie Ziua mondiala a hepatitelor

Acasă » 28 iulie Ziua mondiala a hepatitelor

Apel catre autorități – Hepatita nu mai poate aștepta! 

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este marcată în 28 iulie de către societățile medicale profesionale împreună cu asociațiile de pacienți 

 

În 28 iulie 2021, Romanian Association for Liver Diseases (RoALD), afiliată și sub egida SRGH, în parteneriat cu Spitalul Universitar de Urgență București, UMF Carol Davila București, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF), Consiliul Județean Constanța și Campusul Universitar Universitatea Ovidius Constanța, UMF Grigore T. Popa Iași, UMF și Spitalul Județean Craiova, derulează în câteva centre universitare (București, Iași, Constanța, Craiova) și în mediul online, o amplă campanie adresată populației generale, medicilor și autorităților.

Prin decizia Adunării Generale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ziua de 28 iulie a fost declarată, începând din 2010, Ziua Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Day), iar saptămâna precedentă, 22-28 iulie este considerată Săptămâna Hepatitei (Hepatitis Awareness Week). Evenimentele care au loc în această săptămâna au ca scop creșterea nivelului de conștientizare, educare și informare a populației cu privire la factorii de risc, modul de transmitere și impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populației la nivel mondial. 

 

Campaniile dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor se desfășoară în 2021 cu un mesaj specific promovat de Alianța Mondială împotriva Hepatitei (World Hepatitis Alliance): “Hepatita Nu Poate să Aștepte. Testează-te. Tratamentul îți poate salva viața!”. 

 

Cele mai importante inițiative de promovare a acestei campanii și mesajelor ei sunt:

  • Iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice din București, precum Spitalul Universitar de Urgență București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, din Iași, Constanța, Craiova (aflate în zone cu vizibilitate crescută) în seara zilei de 28 iulie în culorile și cu mesajele din campanie: Ceasul Eliminării și „Hepatita Nu Așteaptă. Testează-te! Tratamentul îți poate salva viața”.

 

În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, organizatorii și partenerii acestei acțiuni fac un apel către autorități cu următoarele mesaje:

  • Este imperios necesar ca programele de screening și tratament în hepatitele virale să fie reluate și accelerate cât mai curând posibil, în condiții de siguranță, un proces care va trebui să implice acțiunea concertată a asociațiilor profesionale, autorităților, asociațiilor de pacienți, ONG-uri, societății civile etc., a tuturor actorilor și decidenților implicați în acest proces, pentru a reduce excesul de morbiditate și mortalitate și a reseta la nivel național obiectivele eliminării.
  • Contextul epidemiologic actual impune focalizarea programelor de screening și tratament asupra grupurilor și comunităților marginalizate și vulnerabile prin implementarea unor programe intensive de screening derulate în mediul rural, zone greu accesibile, populația care trăiește la limita sărăciei, grupuri etnice, neasigurați, persoane fără adăpost, persoane private de libertate, persoane cu dependențe etc.

Apel catre autorități – Hepatita nu mai poate aștepta!

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este marcată în 28 iulie de către societățile medicale profesionale împreună cu asociațiile de pacienți

 

AICI http://s.go.ro/uw9302db regăsiți mesajul unor membri marcanți ai mediului academic și medical, al autorităților și al asociațiilor profesionale de pacienți, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor