Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

PENTRU NOI URGENTA ESTE O PRIORITATE !

100 ani Romania 1918 - 2018
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

AMBULATORIU

Orice pacient care intra in ambulatoriu este intampinat de o intreaga echipa:
un medic si o asistenta medicala care fac trierea bolnavilor, registratori, casiera si, ca o noutate absoluta pentru o unitate sanitara „de stat”, de o persoana de „indrumare” care, la nevoie, il insoteste pe pacient la cabinetele solicitate.
 

BLOC OPERATOR

Blocul operator al SUUB este format din 17 sali de operatie utilate conform standardelor si in care se desfasoara activitati chirurgicale in urmatoarele ramuri medicale: Chirurgie Ortopedica si Traumatologie, Chirurgie Generala, Chirurgie Ginecologica si Obstetricala, Chirurgie Toracica, Chirurgie Vasculara, Chirurgie Cardiaca, Chirurgie ORL, Chirurgie Plastica si Reparatorie, Chirurgie Oftalmologica, Neurochirurgie.

UNITATEA CLINICA DE PRIMIRI URGENTE

Avand dotari de ultima generatie si o echipa bine pusa la punct, unitatea de primire urgente este gata sa faca fata oricarei provocari venite din partea pacientilor.

Contact

Adresa: Splaiul Independentei Nr.169 Sector 5, Bucuresti

Telefon: 021.318.05.19 - 29, 021.318.05.23, 021.318.05.45

Centrul Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol, înființat în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București

Publicat pe: 26/11/2018

26 noiembrie 2018

Comunicat de presa

 

Centrul Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol, înființat în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București

 

Astăzi, 26 noiembrie 2018, la Spitalul Universitar de Urgență București a fost inaugurat Centrul Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol. Este primul proiect-pilot de acest tip din România.

Inițiatorul acestui program pilot a fost Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse dintre Femei și Bărbați (ANES), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Universitar de Urgență  București, Primăria Sectorului 5, Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici și Inspectoratul General al Poliţiei Române.

La nivelul  acestui centru este asigurată eficient și rapid examinarea medicală și medico-legală, asistența post-traumatică și consilierea victimelor violenței sexuale.

Proiectul de astăzi se înscrie ca preambul în linia unui obiectiv major pe care-l avem prevăzut în programul de guvernare și care vizează activarea mecanismului financiar norvegian prin care vom replica la nivel național alte 10 centre de criză pentru situații de viol. Aceste centre urmăresc de fapt o schimbare de paradigmă în privința managementului integrat în legătură cu vitimele situației de viol și încercăm, astfel, să facilităm traseul victimei situației de viol care  se prezintă la camera de gardă”, a declarat dna dr. Grațiela Drăghici, Secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Prin intermediul centrului pilot din cadrul spitalului nostru se acordă posibilitatea femeilor de a-și declara condiția de victimă a violului și de a primi sprijinul și îndrumarea de care au nevoie. Cele mai multe situații de viol se pierd între spital și INML, deoarece femeile renunță la efectuarea demersurilor legale, fie din lipsă de curaj, fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a se deplasa și a solicita certificat medico-legal. Noutatea în abordarea situațiilor de viol constă în intervenția integrată a unei echipe multidisciplinare”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Victimele violenței sexuale se vor putea prezenta direct la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul S.U.U.B, iar medicul specialist al UPU anunță Poliția Secției 17, serviciul Criminalistică și Omoruri care va declanșa procedurile legale pentru începerea urmăririi penale și va emite cele două documente necesare: ordonanța pentru prelevare de probe și pentru examinare medico- legală. În baza acestor documente se vor putea recolta produsele patologice necesare cu o trusă standardizată, care permite uniformizarea practicii medicale, siguranța corectitudinii medicale și garanția obținerii unor rezultate care vor putea fi folosite în demersul juridic. Practic, acest proiect urmărește să plimbe hârtiile și nu pacientele și victimele violului, victimele urmând să primească îngrijiri medicale, consiliere psihologică, îngrijiri sociale și protecție socială, adecvată fiecăreia în parte”, a declarat dr. Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgență București.

Proiectul prevede o Metodologie de lucru nouă și inovativă la nivel național: pe baza utilizării în practică a unui kit pentru recoltarea mostrelor biologice în cazurile de violență sexuală/viol aprobat de către  Consiliului Superior de Medicină Legală prin Hotărârea nr.6/2017 privind “Trusa standard de prelevare a mostrelor biologice în agresiuni sexuale”, prin intermediul căruia medicii au posibilitatea să recolteze probe biologice în cadrul UPU și să le transmită prin intermediul polițiștilor către INML.

La eveniment au participat dna dr. Grațiela Drăghici, Secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse dintre Femei și Bărbați, dl Daniel Florea, primarul sectorului 5, dl. Dan Dumitrescu, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, dl Prof. Univ.Dr Cristian George Curcă, director al INML Mina Minovici și dl comisar șef Chifor din cadrul IGPR.

 

BIROUL DE PRESA AL S.U.U.B.