17 mai este Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

Acasă » 17 mai este Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

Cele mai recente date statistice indică faptul că aproximativ 45% din populația adultă din România suferă de hipertensiune arterială –  o afecțiune care reprezintă principalul contributor la decesele de cauza cardiovasculară, la nivel mondial.

Conf. Dr. Roxana Darabont, medic primar cardiolog și coordonator USTACC (Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat a pacientilor Cardiac Critici) din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București ne-a vorbit despre cauzele, complicațiile și tratamentul acestei afecțiuni cunoscuta și sub denumirea de “Ucigașul tăcut”:

“Ca să putem preveni complicațiile redutabile ale acestei boli trebuie să o diagnosticăm la timp și să o tratăm corect. Ea se poate manifesta multă vreme fără să provoace nici un fel de simptome. Prevalența hipertensiunii arteriale crește odată cu înaintarea în vârstă, dar SE POATE REGĂSI ȘI ÎN RÂNDUL COPIILOR, ADOLESCENȚILOR ȘI TINERILOR. În consecință, consider ca efectuarea anuală a unui control medical, chiar și atunci când ne consideram sănătoși, reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a multor boli, inclusiv  a celor pe care le poate genera hipertensiunea arteriala in timp.  În funcție de valoarile de tensiune găsite la o anumită persoană, la un moment dat, se stabilește ritmul la care să aibă loc verificările ulterioare.

Hipertensiunea arterială este definita în ghidurile de practică curenta de valori mai mari sau egale cu 140 mmHg pentru tensiunea sistolică și valori mai mari sau egale cu 90 mmHg pentru tensiunea diastolică, dar este considerată optimă la valori mai mici de 120/80 mmHg.

În aproape 90% din cazuri hipertensiunea arterială nu are o cauză precizabilă la o investigație clinică uzuală. Este denumită HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ ESENȚIALĂ. În ultimii 50 de ani cercetarea medicală a identificat faptul că, în hipertensiunea arteriala esentială, se activează mecanisme moleculare și hemodinamice complexe.

S-au dezvoltat foarte multe linii terapeutice care țintesc, fiecare în parte, aceste procese care întrețin hipertensiunea arterială. Tratamentul hipertensiunii arteriale devine cu atât mai eficient cu cât țintește cât mai multe din verigile acestea patologice. Din acest motiv strategia actuală de tratament constă în administrarea a cel puțin două medicamente din clase antihipertensive diferite, preferabil asociate într-o singură pastilă.

Celelalte 10% din formele clinice de hipertensiune arterială sunt cele secundare, adică sunt induse de anumite condiții patologice. Unele dintre acestea sunt afecțiuni la nivel renal sau la nivelul glandelor endocrine. Deși aceste cazuri sunt rare și se regăsesc în special la adulții tineri diagnosticarea lor este foarte importantă: odată cu rezolvarea situației care a condus la creșterea presiunii arteriale aceasta revine la normal.

SIMPTOME: În pofida a ceea ce se poate crede hipertensiunea arterială evolueazî în marea majoritate a cazurilor și pentru mult timp fără a produce simptome. Din acest motiv hipertensiunea arterială, ca si diabetul zaharat sau creșterile mari de colesterol, poartă denumirea de  «ucigași tăcuți». Acesta este argumentul pentru care subliniez, încă o dată, importanta controlului medical periodic, la medicul de familie și prin serviciile de medicina muncii.

FACTORI FAVORIZANȚI: Dintre toți factorii de alimentație, cel mai important implicat în creșterea valorilor de tensiune arterială este CONSUMUL EXCESIV DE SARE.  Sarea generează și întreține valori de tensiune arterială constant crescute.

Ultimul studiu făcut de Societatea Română de Hipertensiune Arterială arată că în România consumul de sare este, in medie, de 12 grame /zi – în condițiile în care consumul recomandat este sub 5 grame / zi ( o linguriță). Pentru a evita aportul excesiv de sare în alimentație nu trebuie doar să renunțăm la adăugarea de către noi a sării în mancare, ci trebuie să fim atenți și la cantitatea de sare existentă în alimentele procesate pe care le consumăm și la pâine care conține și ea multă sare.

COMPLICAȚII: Hipertensiunea arterială produce complicații cardiovasculare. Cele mai importante complicații legate de HTA sunt accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. De aceea, dacă vrem să le prevenim, este foarte important să menținem tensiunea arterială la valori normale.

Complicațiile acestea nu se produc după o creștere izolată de tensiune arterială, ci după o evoluție îndelungată cu valorile constant crescute.

TRATAMENTUL hipertensiunii arteriale începe cu evitarea consumului excesiv de sare. Totodată, pentru menținerea unor valori normale ale tensiunii arteriale este importantă și activitatea fizică, întrucât favorizează vasodilatația. Am fost întrebată dacă mersul pe jos ar fi util. Răspunsul este: orice activitate fizică este mai bună decât deloc, mai ales dacă este efectuată minimum o oră, de cel puțin trei ori pe săptamana.

Hipertensiunea arterială beneficiză de un arsenal de medicamente disponibile și în sistemul sanitar din țara noastră. Este foarte important să se stabilească un tratament adecvat care să conducă valorile tensionale în domeniul celor normale,  iar acest tratament sa fie respectat de pacient.

S-a dovedit că în aproape 40% din cazuri pacientii la care s-a inițiat un tratament antihipertensiv renunta la el după un an. Chiar și la pacienții care urmează tratamentul antihipertensiv acesta poate deveni inadecvat la un moment dat și trebuie modificat pe parcurs. Tratamentul nu ajută și nu previne complicațiile bolii dacă valorile de tensiune nu sunt aduse în domeniul celor normale.