14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge

Acasă » 14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge

Spitalul Universitar de Urgență București a avut întotdeauna o precupare deosebită pentru organizarea și funcționarea punctului de donarea sângelui din spital.

Nevoia de sânge este una constantă. Produsele sanguine pot fi stocate un număr limitat de zile, din cauza perioadei scăzute de viață ale componentelor lor.

Cei mai mulți oamenii realizează importanța actului de donare de sânge doar atunci când unei persoane dragi i se intâmplă o tragedie și vin să doneze pentru ea. Este un gest nobil, pentru care le mulțumim, însă insistăm pe ideea ca cei care au donat o dată să o facă și a doua oară și a treia și tot așa. Bărbații pot face  5 donări pe an, iar femeile, 4 donări pe an. În cazul unui donator nou, analizele trebuie validare, acest proces fiind unul de durată, iar pentru un bolnav timpul este cel mai mare dușman.

 Un donator fidel este o persoană aflată deja în baza de date, căreia i se cunoaște istoricul medical și la care se poate apela în cazul în care este nevoie de grupa de sânge pe care o are. Fidelizarea înseamnă o relație de ÎNCREDERE între donator și primitor. Rezervele de sânge sunt vitale, tocmai de aceea este nevoie de o masă de donatori fideli. Încurajăm donatorii fideli să adopte un stil de viață sănătos, stil de viață care se răsfrânge asupra calității sângelui donat.

Dacă sângele dumneavoastră este sănătos puteți salva una, două chiar și trei vieți la o singură donare

Iată câteva din avantajele donării de sânge:

  • donatorii de sânge prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare (cu aproximativ 30%)
  • sângele este împrospătat
  • crește imunitatea organismului
  • în urma donării crește rezistența organismului în a face faţă inflamaţiilor, hemoragiilor, alergiilor;
  • donatorii cu multiple donări au speranţa de viaţă mai mare.

Ce trebuie să știți înainte de a dona sânge, citiți aici: https://www.suub.ro/vreau-sa-donez/

În numele bolnavilor ce beneficiază de sângele pe care l-ați donat, vă mulțumim pentru nobilul dumneavoastră gest!