Săptămâna Mondială a Alăptării

Acasă » Săptămâna Mondială a Alăptării

Între 1 și 7 august este celebrată Săptămâna Mondială a Alăptării. În acest context, mai mulți medici din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalulului Universitar de Urgență București vor publica, în fiecare zi, o serie de sfaturi pentru viitoarele și proaspetele mămici. Veți regăsi informații utile precum: mituri despre alăptare, avantajele alăptării, ce este de făcut când există dificultăți în alăptare, alimentația mamei care alăptează, dar și informații privind contraindicațiile alăptării.

Începem astăzi seria celor șapte postări cu un text referitor la 10 MITURI DESPRE ALĂPTARE.

  1. Laptele tău este prea slab. Fals! Laptele matern este exact așa cum trebuie. Aspectul nu trebuie să te îngrijoreze: albăstrui, apos sau cremos, nu contează. Este perfect pentru copilul tău, iar compoziția se schimbă continuu în funcție de nevoile copilului.
  2. Cantitatea de lapte depinde de mărimea sânului. Fals! Laptele se produce în glanda mamară, a cărei dimensiune și funcție este determinată genetic, mărimea sânului este dată de grosimea țesutului subcutanat, a paniculului adipos.
  3. Mamele nu trebuie să alapteze când sunt răcite sau în tratament cu antibiotic. Fals! Prin alăptare copilul primește anticorpi față de orice infecție maternală, care îl protejează de eventualele patologii infecțioase. “
  4. Copilul tău se hrănește atât de des, nu poți să ai lapte suficient. Fals! Atât timp cât poziția de alăptare este corectă poți sta liniștită. Stomacul copilului este mic, de aceea se hrănește puțin și des mai ales în primele zile. Alăptările dese stimulează formarea laptelui. De multe ori nou-născutul și sugarul mic stau la sân “de plăcere”, pentru confort, nu pentru că le este foame.
  5. Alăptările ar trebui să fie cronometrate și limitate la un interval de 4 ore. Fals! Asigură-te că cel mic a primit corect sânul și hrănește-l de fiecare dată când cere; durata orientativă a suptului este de 30 minute, dar variază de la un copil la altul , de la o alăptare la alta, de la o zi la alta, deci nu te aștepta la o rutină în primele săptămâni.
  6. Copilul trebuie alaptat la ore fixe! Fals! Alăptarea este la cerere, numai dacă bebelușul nu se trezește după 4 -5 ore de somn, trebuie stimulat să se trezească.
  7. Copiii trebuie să încerce mâncarea solidă la 4 luni sau mai devreme

    Fals! Laptele tău este tot ce îi trebuie pentru cel puțin 6 luni. În plus, laptele de mamă are în compoziție substanțe antibacteriene care încetinesc dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală a copilului.

  8. Nu poți să rămâi însărcinată în perioada alăptării! Fals. Poți! Este recomandat, însă, să stabilești o metodă contraceptivă pe întreaga perioadă în care alăptezi.
  9. Nu ai lapte suficient pentru că nici la sarcina precedentă nu ai avut sau fiindcă nici mama / bunica nu au avut lapte. Fals! La fiecare sarcină, fiecare persoană produce o cantitate de lapte variabilă; secreția de lapte matern este influențată de aportul de lichide/ alimente, de starea hormonală și de odihnă a mamei, de vârsta mamei, vârsta copilului, modalitatea de naștere (vaginal sau operație cezariană), nașterea prematură, sarcină multiplă. Cauzele laptelui insuficient: aport lichidian scăzut, oboseala, stres, frecvența redusă a alăptarilor, suplimentarea cu ceai/apa a sugarului, alăptarea scurtă, grabită și incompletă, dar și diversificarea precoce.
  10. Nu îți ajunge laptele pentru gemeni sau tripleți! Fals! O mamă are suficient lapte chiar și pentru gemeni și tripleți, dacă respectă recomandările de nutriție și conduită