Sfaturi pentru a face față căldurii și umidității excesive

Acasă » Sfaturi pentru a face față căldurii și umidității excesive

Sunt anunțate temperaturi caniculare până la sfârșitul acestei săptămâni. Căldura excesivă afectează toate persoanele, în special copiii, vârstnicii și persoanele cu probleme cardiace.

Dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București, a explicat ce probleme pot apărea, în această perioadă, pentru pacienții cardiaci și nu numai: “În primul rând căldura dă o stare de disconfort generală, care agită pacientul. Cresc valorile tensionale în ciuda unui tratament corect urmat până atunci, așadar crește incidența accidentului vascular coronarian sau cerebral. Dacă se adaugă și o umiditate excesivă atunci pierderea de caldură a organismului prin transpirație este împiedicată, ceea ce poate duce, de asemenea, la precipitarea evenimentelor vasculare”.

! Consumați 3 litri de lichide pe zi dacă nu aveți contraindicații medicale

Dr. Cristian Udroiu: “Există multe persoane cărora nu le place să bea apă. Și asta nu e bine. În condiții de caniculă, lipsa unui consum de apă duce la deshidratare, la pierderea de apă și electroliți, la hipotensiune severă cu “leșin”. Pur și simplu oamenii se simt amețiți și ajung să cadă pe stradă, fără să-și explice. În fond, explicația este foarte simplă și tratamentul și mai simplu: apa, care trebuie consumată în cantitate de minimum 2 litri pe zi, vara chiar și 3 litri”.

!Aveți grijă la aerul condiționat.

Dr Cristian Udroiu: “Dacă o persoană se așază fix în bătaia aerului condiționat se poate confrunta cu dureri toracice nespecifice (junghiuri) care pot totodată să-i dea o stare de agitație. Persoana respectivă poate deveni anxioasă, iar durerea să o ducă cu gândul la infarct. Ceea ce este greșit, însă. Durerea toracică în stânga, în dreptul inimii, nu este periculoasă, și trebuie diferențiată de “angina”, durerea de inimă, care apare în mijlocul pieptului

Așadar, hidratați-vă corespunzător, evitați trecerile bruște de la căldură la frig și nu stați în drreptul curenților aparatului de aer condiționat