BCR donează Spitalului Universitar primul robot autonom de sterilizare realizat în România

Acasă » BCR donează Spitalului Universitar primul robot autonom de sterilizare realizat în România

Banca Comercială Română continuă misiunea de a stimula inovația și donează Spitalului Universitar primul robot autonom de sterilizare realizat în România

 

  • MUV Smart este un robot produs de Modulab, start-up înscris în Acceleratorul de Business BCR InnovX

 

București, 14 iulie 2020 – Primul exemplar al robotului autonom MUV Smart a fost donat Spitalului Universitar de Urgență București de către Banca Comercială Română. MUV Smart va fi produs în serie, în România, de către Modulab, start-up ce face parte din Acceleratorul de Business BCR InnovX.

 

MUV Smart/ Steriliser este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, prin intermediul unei surse de radiație UVC, care este eficientă împotriva tuturor tipurilor de agenți patogeni, inclusiv a tuturor tipurilor de coronavirus cunoscute. Robotul este capabil să navigheze spații complexe evitând coliziunile, să detecteze prezența oamenilor pentru a-și dezactiva lămpile și care poate fi supravegheată și controlată și de la distanță prin intermediul unei aplicații Android.

 

„Încă de la declanșarea primelor efecte ale pandemiei, ne-am propus să susținem eforturile echipelor medicale și ale populației în lupta cu noul coronavirus. BCR a donat și a facilitat, prin intermediul platformei Bursa Binelui, donațiile pentru proiecte care au sprijinit lupta împotriva Covid-19. Donarea robotului autonom MUV Smart, un produs inovator fabricat în România, se înscrie în această serie de demersuri și demonstrează, totodată, angajamentul nostru pentru programul Romania Tech Nation”, a declarat Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare BCR și co-fondator al acceleratorului BCR-InnovX.

 

”Trebuie să fim conșienti cu toții ca pandemia va schimba paradigma în sistemul medical. Trebuie să învățăm că trăim alături de un virus destul de temut, cu transmitere ușoară și va trebui să ne luăm măsuri de protecție, măsuri de dezinfecție, de aseptizare, care nu se vor termina o dată cu pandemia și vor trebui să devină o constantă. Suntem mândri pentru sprijinul pe care ni-l acordați și vă mulțumim, iar mulțumirile vin nu doar din partea mea, dar mai ales a colegilor mei medici și asistente”, a declarat Prof. Univ. Dr Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

 

Modulab, start-up înscris in Acceleratorul BCR-InnovX, a început producția în serie a acestui robot, cu ajutorul unei campanii de crowdfunding derulată în cursul lunii aprilie. În plus, proiectul Modulab a fost asociat campaniei  #staycontactless derulată de George, prin care BCR a promis că, dacă va  convinge mai mult de 23.000 de oameni sa dea share mesajelor de responsabilitate si distanțare socială din cadrul campaniei, va cumpăra primul robotul autonom produs, pe care îl va dona unui spital din România.

 

MUV Smart/ Steriliser are capacitate totală de 5200W și o autonomie de minim 5 ore, putând steriliza un spațiu de 30 metri pătrați în mai puțin de 10 minute. Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiți care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spațiu, dar și în interacțiunea cu mediul.

 

Fără a fi nevoie de a expune un operator uman la radiație, MUV Smart/ Steriliser își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al unui spațiu cu peste 30% față de dispozitivele care trebuie acționate manual.

 

Mișcarea continuă a sursei de radiație UVC asigură o distribuție uniformă în toată incinta, acționând asupra suprafețelor, dar și a aerului. Utilizatorul poate vizualiza harta pe care o configurează cu ajutorul unei aplicații Android, poate prelua controlul asupra traseului și poate descărca un raport la finalul fiecărui ciclu de sterilizare.

 

La începutul acestui an, laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab urma să lanseze o platformă mobilă autonomă destinată suportului logistic în fabrici, depozite și alte facilități cu spații mari. La începutul epidemiei, platforma a fost adaptată pentru sterilizare inteligentă.

 

În prezent, Modulab produce două versiuni ale platformei mobile și două versiuni de robot autonom de sterilizare fără contact, toți roboții fiind fabricați în România. Compania a dezvoltat, de asemenea, un prototip de robot autonom de curățenie, care va intra în producție în toamna acestui an.

 

Modulab a fost înființat de către Paul Popescu, Matei Popescu și Ioana Calen ca o platformă interdisciplinară între artă, design și tehnologie, unde tehnologia este folosită ca un mijloc de expresie pentru ideile inovatoare, pe o cultură a punerii în comun a informațiilor, rezultatelor și a cunoașterii. În ultima perioada, proiectul s-a concentrat tot mai mult pe dezvoltarea de roboți autonomi.

 

Acceleratorul BCR-InnovX este un proiect realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Modex, Startup Grind, Mindspace și European Center for Services Investments and Financing (ECSIF). BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice.

 

Mai multe detalii despre Acceleratorul BCR-InnovX: www.bcr.ro/accelerator