Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

PENTRU NOI URGENTA ESTE O PRIORITATE !

100 ani Romania 1918 - 2018
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

AMBULATORIU

Orice pacient care intra in ambulatoriu este intampinat de o intreaga echipa:
un medic si o asistenta medicala care fac trierea bolnavilor, registratori, casiera si, ca o noutate absoluta pentru o unitate sanitara „de stat”, de o persoana de „indrumare” care, la nevoie, il insoteste pe pacient la cabinetele solicitate.
 

BLOC OPERATOR

Blocul operator al SUUB este format din 17 sali de operatie utilate conform standardelor si in care se desfasoara activitati chirurgicale in urmatoarele ramuri medicale: Chirurgie Ortopedica si Traumatologie, Chirurgie Generala, Chirurgie Ginecologica si Obstetricala, Chirurgie Toracica, Chirurgie Vasculara, Chirurgie Cardiaca, Chirurgie ORL, Chirurgie Plastica si Reparatorie, Chirurgie Oftalmologica, Neurochirurgie.

UNITATEA CLINICA DE PRIMIRI URGENTE

Avand dotari de ultima generatie si o echipa bine pusa la punct, unitatea de primire urgente este gata sa faca fata oricarei provocari venite din partea pacientilor.

Contact

Adresa: Splaiul Independentei Nr.169 Sector 5, Bucuresti

Telefon: 021.318.05.19 - 29, 021.318.05.23, 021.318.05.45

Centrul Integrat pentru Sanatatea Sanului

Centrul Integrat Pentru Sanatatea Sânului
Abordare pluri-disciplinară a cazurilor conform standardelor
internationale

 

Anual sunt diagnosticate peste 9000 de noi cazuri de cancer la san.

Anual, aproximativ 3.000 de femei îşi pierd viaţa din cauza acestei boli. Pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei Principalele cauze ale mortalităţii ridicate este că aproape 90% dintre cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate târziu şi foarte târziu!

Centrul Integrat pentru Sanatatea Sanului ia nastere intrucat tratamenul cancerului mamar presupune o abordare multidisciplinara care include- medici specializati in radiodiagnostic (ecografie, mamografie, RMN, computer tomograf si scintigrafie osoasa), oncologi, radioterapeuti, chirurgi generalisti si ginecologi, medici anestezisti, chirurgi plasticieni, anatomo-patologi, kinetoterapeuti, psihologi, asistente medicale.
Este primul centru de diagnostic si tratament multidisciplinar al cancerului de san din Romania de o asemenea complexitate, fiind integral decontat de sistemul public de asigurari de sanatate!

Centru integrat de diagonostic și tratament al sânului faciliteaza evaluarea și tratarea, conform protocolului international în domeniu, a fiecărei paciente. Abordarea pluri-disciplinară a cazurilor este asigurată de un TUMOR BOARD dedicat sânului, format din oncolog, radiolog, anatomopatolog, chirurg general, ginecolog, chirurg plastician. Saptaminal se va intruni TB pentru a stabili managementul multidisciplinar prin discutarea fiecarui caz. Echipa lucrează îndeaproape pentru a trata fiecare caz în parte. Coordonarea medicală a cazurilor este realizată în urma întâlnirilor săptămânale ale acestui board, care analizează cazuistica pacientelor și stabilește planurile terapeutice.

Durata de la suspiciunea clinica la debutul tratamentului scade cu aproximativ 70%, sporind astfel si sansele de vindecare.
Obiectivul major al Centrului îl reprezintă cresterea reală a calității vietii femeilor diagnosticate cu cancer de sân, care vor beneficia de diagnoză și tratament specializate, furnizate de cei mai buni specialiști ai Spitalului Universitar de Urgentă București sub forma cooperarii interdisciplinare.
Diagnosticul se bazeza pe tripla evaluare- examenul clinic initial, examenul imagistic si punctia biopsie.

Radiodiagnostic

Mamografia si ecografia trebuie folosite ca parte din tripla evaluare unde exista suspiciuni clinice sau sunt prezente modificari minime.

Mamografia este o tehnica folosita la femeile de peste 40 de ani, fiind principal metoda de screening.

Ecografia mamara este un mijloc util de investigatie a sanului care nu este invaziv si se efectueaza de preferat la femeile sub 40 ani RMN –ul mamar poate completa mijloacele traditionale – ecografia sau mamografia, in situatii de diagnostic dificil si nu este o metoda de screening.

Tratamentul chirurgical

Chirurgul specializat in tratamentul cancerului mamar analizeaza atent optiunile chirugicale in functie de localizarea si marimea tumorii, stadiul bolii sau riscul de recidiva, el efectuand managementul chirurgical al bolii.

Biopsia prin vacuum

Este cea mai avansata biopsie pe ac si consta in prelevarea unui fragment de tesut mamar care prezinta semne clinice si radiologice de cancer in scopul analizei anatomopatologice – cea care pune diagnosticul pozitiv de cancer.

Mastectomia

Tratamentul chirurgical al cancerului mamar cuprinde mai multe tipuri de interventii : mastectomia simpla, cu conservarea tegumentului sau a tegumentului si a complexului areolo-mamelonar, excizie locala partiala/larga/radicala cu margini libere de tumora (oncoplastice) ale tesutului mamar sau mastectomii cu evidarea ganglionilor axilari.

Managementul chirurgical al axilei

Intrucat cancerul de san disemineaza in principal prin vasele limfatice, la nivelul axilei se intervine cu scopul de a asigura un control al bolii la acest nivel. Biopsia nodulului santinela consta in identificarea cu ajutorului sondei Gamma a ganglionul santinela care este excizat si trimis la examen histopatologic. Pacientele cu ganglioni neinvadati nu necesita niciun alt gest chirurgical la nivelul axilei, in timp ce cazurile cu ganglioni prezenti trebuie sa beneficieze de evidare ganglionara axilara. Evidare ganglionara consta excizia completa a tuturor ganglionilor limfatici axilari.

Comunicarea apropiata intre chirurg si oncolog pentru a stabili secventa terapiei adjuvante sau neoadjuvante asigura rezulate terapeutice superioare. De asemenea planificarea reconstructiei sanului imediata sau tardiva este parte a planului terapeutic.

Tratamentul oncologic

Chimioterapia neoadjuvanta poate produce o scadere astadiului tumorii pana in momentul tratamentului chirugical sau poate fi totodata si un indicator in cazurile cand tumora nu raspunde la tratament. Administrarea tratamentului chimioterapic se realizeaza modern prin sistemul Port – Acces care consta in montarea unui mic rezervor intr-un buzunar subcutanat in zona subclaviculara, camera fiind conectata cu un cateter in vena subclavie. Terapia endocrina se adreseaza cazul cancerelor (tumorilor ER pozitive) care raspund la terapia hormonala. Manipularea hormonala (Tamoxifen) este eficace in cazul tumorilor ER pozitive.

Radioterapia

Radioterapia sanului sau a peretelui toracic se recomanda pentru cancerele invazive. Pacientele cu tratament chirurgical conservativ necesita radioterapie adjuvanta a sanului, precum si in cazul pacientelor cu mastectomie. Exista o evidenta reducere a riscului de recidiva locala in cazurile cu radioterapie postoperatorie si o crestere a duratei de supravietuitre in cazurile cu boala avansata. Se recomanda ca radioterpia sa fie efectuata la 5-6 saptamini postoperator.

Reconstructia sanului

Reconstructia este sigura din punct de vedere oncologic dar vindecarea oncologica trebuie sa fie prioritara in fata considerentelor estetice, de aceea decizia momentului efectuarii reconstructiei va fi luata in tumor bord. Tuturor pacientelor in stadiu curabil trebuie sa li se propuna reconstructia mamara – imediata sau la distanta. Reconstructia imediata nu se preteaza la paciente pot necesita radioterapie postoperatorie.

Reconstructia mamara tardiva este indicata in cazurile care necesita radioterapie postmastectomie. Medicii chirurgi plasticieni specializati in reconstructia sanului efectueaza numeroase interventii chirurgicale prin diverse tehnici : expander/implant, implant direct, combinatii intre tesutul propriu (lamboul latissimus dorsi) si implant, lambou abdominal. Decizia se ia impreuna cu fiecare pacienta, ea fiind informata asupra posibilitatilor reconstructive.

Monitorizarea postoperatorie

Femeile operate pentru cancer preococe trebuie sa faca ecografii anuale timp de 5 ani de la interventia chirurgicala sau mamografii.

Consilierea psihologica

Vestea cancerului mamar are un impact extrem asupra psihicului, aproape 50% din femeile diagnosticate cu cancer avand diferite simptome de depresie iar mastectomia este similara cu pierderea unei rude de gradul 1. Pentru a putea parcurge cu bine toate etapele terapeutice este necesar suportul psihologic specializat, psihologul oferind pacientei in cadrul sedintelor de psihoterapie suport si strategii personalizate pentru ca aceasta sa poata depasi starile negative asociate bolii. Pentru prima data in Romania veti avea acces la un centru specializat aliniat la standardele europene actuale.

Luptam impreuna pentru sanatatea si integritatea trupului si a sufletului!