06.10.2023 – 20 de pacienți, aduși la Spitalul Universitar de Urgență București, în simularea unei urgențe nucleare

Publicat pe: 06/10/2023 

Spitalul Universitar de Urgență București a participat activ la Exercițiul Național Valahia 2023, organizat de CNCAN în perioada 3-5 octombrie, cu scopul de a verifica procedura de răspuns la urgențe nucleare .

Conform scenariului 2 pacienți au fost aduși cu elicopterul pe heliportul SUUB în prima zi a exercițiului, iar ceilalți 18 s-au prezentat a doua zi,  simptomatologia fiind de atac de panică, unii dintre ei, provenind din zona Cernavodă, dar și multi speriați că ar fi putut fi iradiați.

Potrivit protocoalelor în vigoare, pacienții au fost consultați, investigați și tratați de echipe multidisciplinare formate din medici de urgență, interniști, chirurgi, radiologi, neurologi, psihologi și un psihiatru care le-au oferit consiliere chiar în Camera de gardă.

La Spitalul Universitar de Urgență București au fost 30 de observatori, mulți din străinătate pentru a vedea cum acționează personalul medical în cazul acestui exercițiu

Spitalul Universitar de Urgență București a fost partener în cadrul exercițiului Valahia 2023, fiind, conform Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică, spital desemnat pentru acordarea de tratament de specialitate.

Astfel de exerciții sunt o procedură standard în domeniul nuclear, jucând un rol esențial în îmbunătățirea măsurilor de pregătire și de siguranță, iar România și-a consolidat aceste capacități prin   programul Norway Grants și cu  sprjinul Autorității Norvegiene pentru Radioprotecţie (DSA).