17.11.2023 – 17 Noiembrie – Ziua Mondiala a Prematuritatii

Publicat pe: 17/11/2023

Pe 17 noiembrie este marcată Ziua mondială a prematurităţii. La Spitalul Universitar de Urgență București, de la începutul anul 2023 și până în prezent au fost născuți 1664 de copii, dintre care 273 au fost prematuri.

Doamna Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie: “4 din 10 mame nu își monitorizează sarcina și aici intervine factorul de risc care duce la nașterea prematură. În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni și în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât și pentru copil”.

În România rata prematurității este aproximată la 9%, cu diferențe semnificative regionale. În S.U.U.B. rata prematurității este în continuă creștere, net superioară mediei naționale (15% în ultimul an), pentru că aici vin, prin transfer, toate cazurile grave, gravide care poate nu au șansa de a fi perfect sănătoase și în momentul în care apare o complicație legată de organismul lor (pornind de la AVC, de la infarct de miocard, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii și alte patologii ) ajung la spitalul nostru unde sunt preluate și investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama și copilul primesc o nouă șansă la viață. Tot la S.U.U.B., datorită faptului că maternitatea de grad III dispune de dotare cu echipamente moderne, personal medical cu experiență și este parte a unui centru medical multidisciplinar, sunt transferați și nou-născuți din alte maternități din țară.

În ceea ce privește investigațiile pe care trebuie să le facă o tânără mămică: pe de o parte sunt investigațiile uzuale efectuate prin medicul de familie, pe de altă parte investigații complexe în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe nașteri premature.

 „În Spitalul Universitar de Urgență București, femeile beneficiază de investigații complexe legate de germenii și factorii infecțioși care duc la nașteri premature, din complexul toxoplasmă, citomegalovirus, rubeola, herpes. Toate aceste investigații se pot face prin internări clasice. De asemenea, se pot face investigații suplimentare legate de statusul de coagulare, modificările trombofilice și de sindrom antifosfolipidic, care prin tulburări de coagulare duc la oprirea în evoluție a sarcinilor sau la o naștere prematură. Nu trebuie să uităm investigațiile legate de germenii situați la nivelul tractului vaginal și cervical, care duc la ruperea prematură de membrane, care este urmată de o naștere a unui produs de concepție mai mic și infectat”, a mai declarat doamna Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu.

Prematuritatea reprezintă cauza principală de deces la copiii sub 5 ani.

Dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie:  “Copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenții complexe. Majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Cu ocazia Zilei Prematurității, în Spitalul Universitar de Urgență București, încercăm să facem mici gesturi menite să aducă un zâmbet și încurajare mămicilor de prematuri. Ca  o mângâiere din partea noastră, ca să își vadă copiii permanent, mămicile au primit câte o fotografie în culoarea speranței și o ramă foto goală pe care să o păstreze pentru o poză de familie la aniversarea de 1 an, ca un simbol al victoriei și bucuriei de a fi împreună”.

Biroul de presă al S.U.U.B.