Conferință pe tema “Gestionarea sângelui pacientului”, la Spitalul Universitar de Urgență București

Conferință pe tema “Gestionarea sângelui pacientului”,  la Spitalul Universitar de Urgență București

 

 

Joi, 22 noiembrie 2018, la Spitalul Universitar de Urgență București a avut loc conferința pe tema “Gestionarea sângelui pacientului”, moderator fiind doamna Prof. Univ. Dr. Daniela Filipescu – medic primar ATI, doctor în Științe medicale.

Doamna profesor a făcut parte din grupul de lucru care a emis Ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada perioperatorie. “Suntem printre puținele țări din Europa care au o reglementare a recomandărilor în domeniul administrării produselor de sânge”,  a declarat Prof. Univ. Dr. Daniela Filipescu în cadrul discursului său.

Ghidul conţine 10 recomandări, formulate de un grup de iniţiativă multidisciplinar, alcătuit din experţi din domeniile anestezie şi terapie intensivă, chirurgie, ortopedie, medicină transfuzională, gastro-enterologie, nefrologie, hematologie.

“Aceste recomandări pentru gestionarea sângelui pacientului în perioada perioperatorie sunt necesare, deoarece tratamentul anemiei acute și cornice, precum şi tulburările de hemostază peri-operatorii reprezintă unele din cauzele de morbiditate și mortalitate care pot fi prevenite”, a subliniat Prof. Univ Dr. Daniela Filipescu, care a adăugat că obiectivele acestor recomandări sunt îmbunătățirea prognosticului pacienților, asigurarea produselor de sânge pentru cei care necesită transfuzie în mod real și scăderea costurilor îngrijirii pacienților în spital.

“Este foarte important managementul anemiei în perioada preoperatorie întrucât în felul acesta pot fi prevenite cu costuri minime complicații majore care pot apărea perioperator și postoperator”, a declarat doamna dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Discuțiile de astăzi au pornit de la realitatea că sângele reprezintă o resursă limitată, iar nevoile actuale de transfuzie sunt semnificativ mai mari decât cantitatea de sânge disponibilă, chiar şi în cazul urgenţelor chirurgicale majore care necesită aceste transfuzii.

La evenimentul științific de astăzi au participat specialiști din domeniile hematologie, chirurgie, anestezie, gastroenterologie, nefrologie și terapie-intensivă din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.  Evenimentul a fost sponsorizat de Vifor Pharma.