ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL (AVC) – CUM SE MANIFESTĂ ȘI CUM SE INTERVINE

Conf. Dr. Cristina Tiu, sef sectie Neurologie din cadrul SUUB, a explicat cum se manifesta si cum trebuie actionat in cazul unui accident vascular cerebral:

“Bolile cerebro-vasculare constituie una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta populatia din Romania. In Romania survin aproximativ 60.000 de accidente vasculare cerebrale pe an, din care 55.000 sunt accidente ischemice insemnand ca intr-un vas de sange se intrerupe alimentarea creierului si daca nu se reuseste reluarea circulatiei sanguine, acea portiune de creier va muri.

Consecintele sunt foarte grave, pentru ca ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL CONSTITUIE CEA MAI IMPORTANTA CAUZA DE DIZABILITATE: determina imposibilitatea de a merge si de a mai vorbi. Accidentul vascular cerebral apare si la tineri de 20, 30 de ani. Daca factorii de risc (fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala) sunt depistati din timp si daca oamenii isi fac periodic controale medicale, pot preveni un accident vascular cerebral

SEMNELE care pot aparea sunt destul de diverse, dar in majoritatea situatiilor, un accident vascular cerebral se poate manifesta prin: scaderea brusca a fortei musculare intr-un membru: in mana, in picior sau in ambele, tulburare de sensibilitate, adica persoana respectiva sa nu mai simta bine atingerea pe partea respectiva si tulburare de vorbire.  Frecvent se intampla si asimetria fetei, un colt al gurii sa se strambe, iar pronuntia cuvintelor sa devina dificila sau chiar persoana respectiva sa nu inteleaga ce se vorbeste cu ea sau sa nu mai poata exprima ceea ce vrea sa spuna.

CE ESTE DE FACUT? Trebuie sunat cat mai repede la 112. Este foarte important ca spitalul sa fie anuntat de catre personalul de ambulanta ca urmeaza sa vina un posibil caz de accident vascular cerebral care se afla in timp util pentru a se putea face procedurile de revascularizare, pentru a limita in acest fel sau a face sa nu apara deloc consecintele unei astfel de obstructii arteriale.

Sunt doua metode prin care noi putem limita acest efect dezastruos al unei obstructii arteriale: marea majoritate a pacientilor pot beneficia de tromboliza intravenoasa, administrarea prin perfuzie a unui medicament care are capacitatea de dizolva, de a desface acel tromb si sa permita realuarea circulatiei cerebrale. Aceasta metoda poate fi aplicata in primele 4 ore si jumatate de la debut, de aceea e foarte important sa cheme rapid ambulanta. Este la fel de important ca oamenii sa fie atenti la momentul debutului si sa nu incerce sa obtina acea injectie cosmetizand ora debutului, fiindca pot sa isi faca rau.

A doua metoda pe care o aplicam cand tromboliza nu poate dizolva acel cheag este tombectomia sau trombaspiratia. Este o metoda prin care, prin introducerea unor fire foarte subtiri, a unor catetere, se poate extrage acel cheag.

Mesajul meu este ca daca survine brusc o simptomatologie neurologica precum cea enumerata mai sus, sunati la 112 si nu uitati sa va faceti periodic controalele medicale pentru a trata din timp factorii de risc.”

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti se numara printre primele unitati din Romania de accident vascular cerebral si de urgente neurovasculare. Organizarea sectiei a fost facuta inainte de aparitia ordinului de ministru privind aprobarea protocolului pentru tratament interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut, ordinul fiind, practic, testat pe structura de la SUUB. Sectia de neurologie, unde pana in prezent au fost efectuate 170 de trombolize, asigura un acces continuu al bolnavilor, cu mentiunea ca nu pot fi preluati toti bolnavii din regiunea Munteniei, pentru ca sectia are o capacitate limitata.