SFATURI PENTRU PERSOANELE CARDIACE: CUM SĂ FACEȚI FAȚĂ CĂLDURII ȘI UMIDITĂȚII EXCESIVE

Caldura excesiva afecteaza toate persoanele, in special copiii, varstnicii si persoanele cu probleme cardiace.

Dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a explicat ce probleme pot aparea, in aceasta perioada, pentru pacientii cardiaci si nu numai: “In primul rand caldura da o stare de disconfort generala, care agita pacientul. Cresc valorile tensionale in ciuda unui tratament corect urmat pana atunci, asadar creste incidenta accidentului vascular coronarian sau cerebral. Daca se adauga si o umiditate excesiva atunci pierderea de caldura a organismului prin transpiratie este impiedicata, ceea ce poate duce, de asemenea, la precipitarea evenimentelor vasculare”.

  • Consumati 3 litri de lichide pe zi daca nu aveti contraindicatii medicale
    • Dr. Cristian Udroiu: “Exista multe persoane carora nu le place sa bea apa. Si asta nu e bine. In conditii de canicula, lipsa unui consum de apa duce la deshidratare, la pierderea de apa si electroliti, la hipotensiune severa cu “lesin”. Pur si simplu oamenii se simt ametiti si ajung sa cada pe strada, fara sa-si explice. In fond, explicatia este foarte simpla si tratamentul si mai simplu: apa, care trebuie consumata in cantitate de minimum 2 litri pe zi, vara chiar si 3 litri”.
  • Aveti grija la aerul conditionat.
    • Dr Cristian Udroiu: “Daca o persoana se asaza fix in bataia aerului conditionat se poate confrunta cu dureri toracice nespecifice (junghiuri) care pot totodata sa-i dea o stare de agitatie. Persoana respectiva poate deveni anxioasa, iar durerea sa o duca cu gandul la infarct. Ceea ce este gresit, insa. Durerea toracica in stanga, in dreptul inimii, nu este periculoasa, si trebuie diferentiata de “angina”, durerea de inima, care apare in mijlocul pieptului

Asadar, hidratati-va corespunzator, evitati trecerile bruste de la caldura la frig si nu stati in drreptul curentilor aparatului de aer conditionat.