Department: NEUROLOGIE

Acasă » NEUROLOGIE

 

 

 

Data ultimei actualizări: 11.06.2024

 

CONTACT
 • Tel. centrala: 021/318.05.22, 021/318.05.23
 • Int.: A1-180, A2- 280, A3- 380,A4- 480, 444 (As. Șefă)

 

Clinica de Neurologie SUUB ocupa o poziție prioritară la nivel național în aproape toate domeniile de patologie neurologică.

 

Direcțiile de dezvoltare au fost stabilite de către domnul Prof. Dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, a cărui personalitate științifică și umană a imprimat tuturor celor care au avut privilegiul să îl cunoască și să lucreze sub îndrumarea dânsului dorința de perfecționare continuă, seriozitate și disciplină, precum și devotamentul față de pacienți.

Clinica de Neurologie cuprinde următoarele compartimente:

 • Terapie acută neurologică
 • Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale acute – coordonator Prof. Univ.. Dr. Cristina Tiu
 • Recuperare neurologică post acută

Pacienții internați în clinică se încadrează în una dintre următoarele situații:

 • urgențe neurologice (patologie dominantă, reprezintă peste 80% dintre pacienții internați)
 • diagnostic şi tratament în boli neurologice generale
 • expertiza medicală pentru boli neurologice

Pacienții pot beneficia de internare în regim de spitalizare continuă sau spitalizare de zi.

DOMENII DE ACTIVITATE
PATOLOGIA VASCULARĂ CEREBRALĂ

Accidentele vasculare cerebrale constituie un procent important din totalul internărilor, însumând aproximativ 2000 de cazuri anual, 80% fiind AVC ischemice. Clinica de Neurologie este inclusă în Acțiunea prioritară– AP AVC acute, având cel mai mare număr de pacienți tratați la nivel național atât prin tromboliză intravenoasă, cât și prin trombectomie mecanică.

Tot în domeniul patologiei vasculare cerebrale se încadrează tratamentul endovascular al anevrismelor cerebrale rupte și nerupte prin programe naționale cu surse de finanțare diferite: Ministerul Sănătății prin AP AVC acute pentru cele rupte și CASMB pentru cele nerupte.

Un alt domeniu în care Clinica de Neurologie SUUB deține o prioritate națională este tratamentul endovascular prin angioplastie cu implantare de stent al stenozelor ateromatoase, program desfășurat de asemenea prin finanțare asigurată de CASMB, inițiat în anul 2008, acumulând până în prezent peste 800 de cazuri rezolvate.

Tratamentele intervenționale endovasculare se desfășoară în strânsă colaborare cu departamentul de Radiologie Intervențională.

 

EPILEPSIE

În cadrul clinicii funcționează Unitatea de Epilepsie și Somn.

Monitorizarea video-electroencefalografică (video-EEG) constă în înregistrarea electrică a activității cerebrale în paralel cu înregistrarea video a comportamentului pacientului. Prin asocierea celor două se pot desprinde informații cu privire la corelațiile electroclinice necesare în stabilirea tipului de epilepsie.

 

LOCAȚIE, DOTĂRI ȘI PERSONAL

Laboratorul de “Monitorizare epilepsie și somn” este amplasat în cadrul secției de Neurologie de la Spitalul Universitar de Urgență București, etaj 9, aripa A2, salon 26 si 27 cu următoarea împărțire:

 • Salon 26: destinat achiziției EEG, conține 4 sisteme de achiziție videoEEG și două unități de relectură a traseului EEG.

Unitățile de monitorizare videoEEG sunt reprezentate de: 2 sisteme XLTek cu câte 128 canale, 1 sistem Natus Wireless cu 64 canale și un sistem V44 care permite și efectuarea polisomnografiei.

 • Salon 27: conține 4 paturi destinate pacienților fiecare fiind cuplat cu câte un sistem de monitorizare videoEEG.

Personalul care își desfășoară activitatea în acest spațiu este format dintr-un medic primar neurolog (Dr. Ioana Mindruță), cercetător științific (Dr. Irina Oane), 2 medici rezidenți neurologi și 4 tehnicieni EEG care asigură asistență medicală epileptologică a până la 5 pacienți în fiecare zi.

 

TIPURI DE INVESTIGAȚII EFECTUATE

În acest laborator se efectuează următoarele investigații:

 • Înregistrare videoEEG 3 ore
 • Înregistrare videoEEG 12 ore
 • Monitorizare videoEEG pentru înregistrare crize (durata acesteia poate fi între 24h si 7 zile)
 • Înregistrare polisomnografică
 • Monitorizare videoSEEG: înregistrare de lungă durată a pacienților aflați în etapa prechirurgicală, invazivă cu electrozi intracranieni.

 

Următorul tabel prezintă numărul mediu de investigații efectuate într-un an.

Categorie Număr
Număr pacienți monitorizați videoEEG lungă durată 80
Număr de pacienți explorați Stereo-EEG 10-15
Număr de polisomnografii efectuate 48
Număr de pacienți cu monitorizare EEG prelungit 3/12 ore 500

 

DESCRIERE ACTIVITĂȚI

Pacienții sunt investigați în acest laborator în baza unei “Fișe pentru spitalizare de zi” (utilizată pentru înregistrările de scurtă durată) sau a unei “Foi de observație clinică generală” care permite o durată lungă de spitalizare destinată în primul rând monitorizărilor non-invazive și invazive pentru înregistrare crize.

 • Înregistrările video-EEG scalp oricare ar fi durata de înregistrare:

Activitatea începe cu evaluarea anamnestică și clinică a pacientului urmând o anamneză caracteristică interviului epileptologic. Ulterior se stabilește dacă este necesar efectuarea unei investigații electroencefalografice, se stabilește tipul înregistrării (montajul utilizat) și durata.

Înregistrarea EEG începe prin fixarea unor electrozi pe suprafața scalpului, în poziții exacte, determinate prin măsurarea cutiei craniene astfel încât să știm activitatea cărei arii corticale o înregistrează fiecare electrod (această etapă este efectuată de către tehnicianul EEG cu pregătire specială în acest domeniu). După efectuarea montajului, electrozii aplicați pe scalp vor fi conectați la un amplificator special creat pentru EEG care transmite mai departe semnalul către un calculator.

În pasul doi, tehnicianul efectuează traseul de bază: acesta înseamnă că pacientul trebuie să efectueaze niște comenzi repetate de închidere/deschidere ochi, hiperventilație și fotostimulare – acestea sunt necesare pentru că pot evidenția modificări EEG sau în anumite tipuri de epilepsie pot genera evenimente ictale. Ulterior, începe monitorizarea propriu-zisă (pentru o achiziție cât mai bună a semnalului electric este important ca pe perioada monitorizării pacientul să efectueze cât mai puține mișcări (exemplu mâncat, mișcări ample etc.); acestea generează artefacte ce fac dificil de interpretat traseul EEG.

În toată această perioadă pacientul este înregistrat video care va fi corelat instant cu traseul EEG.

 

BENEFICII ALE ÎNREGISTRĂRII VIDEO-EEG SCALP

În cele mai multe cazuri această investigație ajută în stabilirea diagnosticului de epilepsie. Este însă de reținut că un traseu EEG care nu evocă modificări epileptiforme nu exclude diagnosticul de epilepsie. În acest scop se utilizează în principal înregistrările video EEG de 3,12 sau 24 de ore în care electrozii sunt fixați pe scalp prin intermediul unei căști.

Uneori, în cazul unei epilepsii farmacorezistente este necesară înregistrarea unei crize pentru emiterea unei ipoteze de localizare a focarului epileptic. În acest caz, este nevoie de un montaj care implică lipirea electrozilor pe scalp (astfel încât aceștia să rămână în aceeași poziție tot timpul). Înregistarea videoEEG poate dura 3, 5, 7 zile sau până când se înregistrează o criză de epilepsie caracteristică pacientului. Dacă într-o perioadă de 2 saptămâni nu am înregistrat nicio criză, monitorizarea este întreruptă.

Este extrem de important ca în timpul crizei pacientul să fie testat, acest lucru ne ajută să știm ce funcții cerebrale sunt afectate de descărcarea electrică ictală. Din acest motiv pacientul este rugat să vorbească, să numere, să genereze cuvinte, să numească obiecte, să ridice mâinile și să relateze ce simte pe toată durata crizei.

Oricare ar fi scopul acestei investigații tratamentul pe care pacientul îl urmează nu trebuie întrerupt înainte de efectuarea investigației. În anumite situații, în special pentru monitorizările de lungă durată poate fi necesară descreșterea dozei medicamentelor antiepileptice în vederea obținerii unei crize. Acest lucru se face controlat, doar în prezența personalului medical specializat și la indicația unui medic cu competența în epileptologie. Scăderea tratamentului antiepileptic în condiții neorganizate poate duce la crize prelungite cu tulburare a ritmului respirator și cardiac din care pacientul să își revină foarte greu sau să nu își mai revină.

La finalul monitorizării videoEEG (fie de scurtă sau de lungă durată), echipa de medici neurologi-epileptologi integrează informațiile anamnestice și clinice (istoricul bolii epileptice, descrierea crizei, examen clinic neurologic), cu datele paraclinice (imagistică cerebrală: IRM cerebral cu protocol epilepsie, PET-cerebral protocol epilepsie; anomalii EEG interictal și ictal; date neurocognitive provenite din evaluare neuropsihologică) pentru a putea pune un diagnostic corect de epilepsie care să includă tipul de epilepsie și etiologia precum și prognostic și posibilități de tratament.

 • Pentru înregistrările video-SEEG:

 

O parte importantă a activității este reprezentată de evaluarea prechirurgicală, invazivă cu electrozi intracranieni, a pacienților cu epilepsie focală farmacorezistentă de etiologie structurală.

Pacienții cu epilepsie focală farmacorezistentă de etiologie structurală, în anumite situații, necesită o evaluare prechirurgicală invazivă cu electrozi intracranieni având ca scop atât delimitarea zonei cerebrale ce necesită a fi îndepartată sau deconectată pentru controlul crizelor cât și determinarea funcțiilor cerebrale aferente zonei de producere a crizelor.

Electrozii intracerebrali sunt plasați conform unei ipoteze provenite din integrarea informațiilor semiologice, electrice, imagistice și neuropsihologice efectuate în etapa non-invazivă. Implantarea propriu-zisă este efectuată în condiții de siguranță în secția de Neurochirurgie. Pacientul este ulterior transferat la Neurologie unde este monitorizat video-SEEG continuu timp de aproximativ 10 zile. Pe durata evaluării invazive se practică de asemenea diverse protocoale de stimulare menite să cartografieze funcțiile și conectivitatea cerebrală a regiunilor explorate de electrozii intracranieni.

La finalul explorării cu electrozi intracerebrali se stabilește zona din creier care produce crizele și măsura în care aceasta se suprapune cu zone de cortex înalt funcțional; astfel putem determina exact limitele viitoarei rezecții neurochirurgicale.

În finalul monitorizării, explorarea cu electrozi intracranieni, metoda diagnostică devine și terapeutică prin termo-coagularea cu radio-frecvență a țesutului din jurul contactelor electrozilor care implantați în zona de unde provin crizele pentru a le stopa fără a genera noi deficite  neurologice, în condiții de maximă siguranță.

 

PATOLOGII NEURO-DEGENERATIVE

Colectivul secției de neurologie are  experiență în diagnosticul și tratamentul patologiei neurologice degenerative, care cuprinde atât tulburări neurocognitive (diagnosticul etiologic al demențelor – vasculare, degenerative, genetice), cât și sindroame Parkinsoniene, boala Parkinson (diagnostic, tratament simptomatic dar și tratament specializat al bolii Parkinson în stadii avansate prin metode invazive: tratament prin montare de pompă de administrare continuă de Levodopa jejunală sau stimulare cerebrală profundă), distonii, etc.

 

BOLI NEUROLOGICE MEDIATE IMUN: SCLEROZA MULTIPLĂ

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică mediată imun și degenerativă a sistemului nervos central care afectează mai frecvent adultul tânăr.

Având o adresabilitate mare, in Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București sunt diagnosticați anual aproximativ 100 de pacienți cu scleroză multiplă.

În cadrul Clinicii de Neurologie se desfășoară de peste 15 ani Programul Național de Tratament pentru pacienții cu Scleroză Multiplă.

În cadrul Programului Național, pacienții sunt evaluați periodic și primesc tratamentul corespunzător compensat 100%, adaptat pentru fiecare dintre aceștia.

Pacienții sunt monitorizați periodic pentru stabilirea siguranței si eficientei terapeutice. În cadrul Programului Național sunt disponibile 11 produse farmaceutice, din toate cele trei linii de tratament, care acoperă nevoile întregului spectru al acestei afecțiuni. Dintre aceste medicamente, șase pot fi utilizate pe parcursul sarcinii.

Personalul medical (asistente si medici) cu pregătire și experiență deosebite îngrijesc în prezent peste 900 de pacienți.

Datorită contextului epidemiologic actual, pentru siguranța pacienților, monitorizarea clinică precum și administrarea medicației se desfășoară într-un spațiu redus și controlat, în cadrul Ambulatoriului Spitalului Universitar de Urgență București (cabinetul A6).

 

LABORATOARE
 1. Laboratorul de electrofiziologie – „ PROF. DR. I. C. STAMATOIU”

Laboratorul de electrofiziologie al Clinicii de Neurologie al SUUB oferă posibilitatea de examinare electroencefalografică (aparat Viasys NicoletOne v32) și electroneuromiografică (aparat Natus Dantec Keypoint). Aceste investigații sunt esențiale pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului, urmărirea progresiei și, în anumite cazuri, la adaptarea conduitei terapeutice pentru multiple patologii neurologice primare sau secundare :

 • epilepsie, encefalite, tulburări neurocognitive, migrene, etc
 • polineuropatii, boli ale neuronului motor, miopatii, etc.

Programul de funcționare este in toate zilele lucrătoare, iar investigațiile se efectuează în baza unei programări prealabile (interior 142).

 

 1. Laboratorul de ultrasonografie

Examinarea prin doppler a vaselor cervico-cerebrale este o procedură importantă pentru depistarea etiologiei accidentelor vasculare cerebrale, dar și pentru monitorizarea complicațiilor altor patologii cerebrale (ex. Vasospasmul cerebral asociat hemoragiei subarahnoidiene), sau monitorizare pe termen lung a pacienților cu ateromatoză carotidiană sau care au beneficiat de tratament prin endarterectomie .

Examenul Doppler extracranian cuprinde examinarea axelor carotidiene și subclavio-vertebrale. Se observă traiectul, calibrul și aspectul pereților vaselor, prezenta plăcilor de aterom si aspectul acestora, prezenta stenozelor/ocluziilor vasculare.

Examinarea transcraniană are ca scop evaluarea vitezelor fluxului de sânge la nivelul arterelor cerebrale (depistarea stenozelor/ocluziilor, malformațiilor vasculare, efectelor secundare ale stenozelor/ocluziilor extracraniene s.a.).

Laboratorul de ultrasonografie cervico-cerebrală din cadrul clinicii de Neurologie SUUB este acreditat pe plan European.

 

DOTĂRI TEHNICE

Ecograf Samsung, sonda lineara 7.5 MHz

Aparate de analiza spectrala (*), MultiDop X2 si XL, firma producătoare DWL, cu sonda de 5 MHz, CW si 2 MHz, PW.

 • Sistem imobil de evaluare prin dopper transcranian (Aparat de analiza spectrală automată, Compumedics DWL Doppler Box, 2004,2009, Casca de monitorizare Compumedics DWL, DiaMon fixation, 2x monitoring probe 2 mHz, 2006)* update software 04.2019. Acesta poate fi folosit în următoarele modalități:
  • Monitorizare prin doppler trascranian (30 sau 60 de minute) – cu scopul de a detecta posibile semnale tranzitorii de intensitate înaltă (HITS = high intensity transient signals)/ semnale microembolice (MES)), care pot apărea pe parcursul înregistrării constante a fluxului sanguin la nivelul celor două artere cerebrale medii în segment M1.
  • Monitorizarea prin doppler transcranian cu injectare de „micro-bubbles”cu rolul de a detecta o posibilă comunicare anormală între sistemul venos și cel arterial apărută prin persistența foramenului ovale, defectului de sept atrial, sau a altor șunturi (cum ar fi – șuntul pulmonar arterio-venos).
  • Măsurarea vasoreactivității cerebrale sau a reactivitatății vasomotorii (VMR) are ca rol evaluarea capacității arteriolelor cerebrale de a prezenta fie vasodilatație sau a vasoconstricție ca răspuns la anumiți stimul; acest mecanism de autoreglare are rolul de a asigura fluxul sanguin necesar la nivelul parenchimului cerebral, în condiții diferite de adaptare.

Sistem portabil de monitorizare pe termen lung (6-8 ore) (TCD-X transcranial Holter – Atys Medical – format din un sistem portabil cu rol de stocare a datelor și o pereche de ochelari, care au montat pe unul dintre brațe o sondă Doppler de 1.5 MHz, 2019) – folosit în principal în scop de cercetare, dar și pentru depistarea unor embolii spontane la nivelul vaselor cerebrale în diferite patologii cu potențial emboligen (ateromatoză vasculară, patologie cardiacă)

Examinarea doppler este realizată de către personal medical specializat, cu experiență în examinarea ultrasonografică a vaselor cervico-cerebrale și având competență de ultrasonografie cervico-cerebrală (medic specialist sau primar neurolog).

Examinarea va fi realizată la indicația medicului neurolog, pentru pacienți cu patologie vasculară cu risc emboligen cerebral, internați în regim de spitalizare de zi sau continuă.

Programul de lucru in cadrul laboratorului se stabilește de către medicul coordonator desemnat cu asigurarea continuității activității astfel încât investigațiile sa poate fi efectuate independent de fluctuațiile de personal. Pentru asigurarea unui flux adecvat de lucru, pacienții vor fi programați ținând cont de durata necesara fiecărei investigații, existând însă posibilitatea asigurării în urgență a acestor investigații atunci când situația clinica o impune.

Clinica de Neurologie SUUB este centru formator pentru specialiști în ultrasonografie cervico- cerebrală, desfășurând anual un curs de perfecționare și organizând sub egida Ministerului Sănătății și a UMF “Carol Davila” examenul pentru obținerea diplomei de competență în ultrasonografie cervico- cerebrală.

 

ACTIVITATE ȘTIINȚIFICĂ
 • Implicarea în numeroase studii clinice, proiecte europene H2020, lucrări de diplomă, lucrări de doctorat, participarea la congrese naționale și internaționale.

 

LISTĂ MEDICI
Nume prenume medic Grad profesional Grad didactic Funcție Informații suplimentare
SECȚIA CLINICĂ NEUROLOGIE I
Prof. Univ. Dr. Cristina Tiu Medic Primar Neurolog Profesor Universitar Seful Secție Doctor în Științe Medicale
Competență în ultrasonografie Doppler cervico- cerebrală
Dr. Raluca Ileana Nistor Medic Primar Neurolog Șef de lucrări Doctor în Științe Medicale
Competență în ultrasonografie Doppler cervico- cerebrală
Dr. Antochi Florina Anca Medic Primar Neurolog Cercetător științific principal grad II Director departament cercetare clinică
Șef comisie de etică cercetare
Doctor în Științe Medicale
Competență în ultrasonografie Doppler cervico- cerebrală
Dr. Badea Raluca Ștefania Medic Specialist Neurolog Asistent Universitar Doctorand în Științe Medicale
Dr. Cobzaru Ana Maria Medic Primar Neurolog Competență în electroencefalografie
Competență în neuroelectrofiziologie
Dr. Crăciunoiu Adina Medic Primar Neurolog Competență în ultrasonografie cervico- cerebrală
Dr. Ene Amalia Medic Primar Neurolog Competență electromiografie
Dr. Gandabescu Iraida Medic Primar Neurolog Competență în ultrasonografie cervico- cerebrală
Dr. Grecu Nicolae Medic Primar Neurolog Competență electromiografie
Dr. Mîndruță Ioana Medic Primar Neurolog Conferentiar doctor Doctor în Științe Medicale
Competență electromiografie
Competență în electroencefalografie
Dr. Moroșanu Dora Medic Primar Neurolog Competență în ultrasonografie cervico- cerebrală
Dr. Nica Cristina Medic Primar Neurolog Competență în ultrasonografie cervico- cerebrală
Dr. Oane Irina Medic Specialist Neurolog Doctor în Științe Medicale
Competență în electroencefalografie
Dr. Popescu Dan Medic Primar Neurolog
Dr. Ribigan Athena Medic Primar Neurolog Șef Lucrări Doctor în Științe Medicale
Dr. Roceanu Adina Medic Primar Neurolog Cercetător științific principal grad II Secretar comisie de etică cercetare Doctor în Științe Medicale
Competență în electromiografie
Competență în electroencefalografie
Dr. Rusu Octaviana Medic Primar Neurolog
Dr. Terecoasă Elena Oana Medic Primar Neurolog Șef Lucrări Doctor în Științe Medicale
Dr. Casaru Bogdan Medic Specialist Neurolog Compartiment Terapie Acuta Neurologie
Psih. Popa Mihaela Psiholog
Dr. Găvan Carmen Medic Primar Neurolog Competență în ultrasonografie Doppler cervico- cerebrală
Dr. Rață Andrei Medic Primar Neurolog
As. Burlac Getuta Asistent Asistent Șef

Dr. Antochi Florina Anca
Profiles

Dr. Antochi Florina Anca

Medic Primar Neurolog Director departament cercetare clinică Șef comisie de etică cercetare Sectia Clinica Neurologie I