5 întrebări pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a lua antibiotice

Acasă » 5 întrebări pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a lua antibiotice

Campania de vaccinare antigripală din sezonul epidemic 2019-2020 a început. Este foarte important de știut că gripa este o infecție severă care nu se tratează cu antibiotice. Antibioticele luate fără recomandare medicală strictă pot face mai mult rău decât bine. “Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra utilizării iresponsabile a antibioticelor. Pacienții nu trebuie să ia antibiotice după cum consideră sau pe baza a ceea ce aud la rude ori prieteni, ci doar când sunt utile, iar atunci trebuie să urmeze întru totul recomandările medicului. Aceste pot fi periculoase atât pentru pacient, cât și pentru societate ducând la apariția bacteriilor multirezistente la antibiotice”, spune conf. dr. Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB).

SUUB se alătură campaniei Choosing Wisely (Alege Înțelept) inițiată de American Board of Internal Medicine Foundation privind informarea corectă a pacienților și importanța comunicării dintre pacient și medic. Astăzi prezentăm 5 întrebări pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a lua antibiotice. Iată care sunt:

  1. Am într-adevăr nevoie de antibiotic?
  2. Care sunt riscurile și reacțiile adverse?
  3. Există opțiuni mai simple, mai sigure?
  4. Ce costuri implică?
  5. Cum să iau antibioticele ca să fie eficiente?

Antibioticele pot ajuta, dar pot face și rău

Vorbiți cu medicul curant pentru a fi sigur că folosiți antibioticele pentru o cauză potrivită și la momentul potrivit. Dacă e obligatoriu să luați antibiotice, luați exact cantitatea care ți-a fost recomandată.

Chiar aveți nevoie de antibiotice?

Adesea, persoanele în vârstă iau antibiotice pentru: infecții ale vezicii urinare, infecții sinusale, ezeme (mâncărime, erupții roșii), pentru răni, sau pielea afectată în urma operației, dar și pentru răceli sau când le curge nasul. Înainte de a lua antibiotice vă recomandăm să întrebați medicul dacă într-adevăr aveți nevoie de ele și dacă ele reprezintă singura soluție de tratament pentru dumneavoastră. Întrebați, de asemenea, care sunt riscurile și beneficiile? REȚINEȚI: ANTIBIOTICELE NU ACȚIONEAZĂ ÎN CAZUL UNEI INFECȚII VIRALE, SPRE EXEMPLU O BANALĂ RĂCEALĂ.

Antibioticele au riscuri: Trebuie precizat că antibioticele pot preveni sau trata unele infecții, dar au și riscuri, precum: diaree, stare de greață și vărsături, infecții vaginale, reacții alergice precum erupții cutanate, umflarea feței și a gâtului, deteriorarea nervilor și a tendoanelor.

Dacă utilizați prea multe antibiotice sau când nu aveți nevoie de ele, s-ar putea ca la un moment dat să nu mai fie eficiente. Aceasta este ceea ce se cheamă rezistența la antibiotic.

Ce puteți face ca să nu ajungeți la tratamente cu antibiotice

Ca să nu ajungeți în situația unei probleme medicale ce necesită obligatoriu antibiotic și ca să nu vă confruntați cu infecții e bine să vă luați câteva măsuri de siguranță: spălați-vă frecvent pe mâini, făceți-vă toate vaccinurile, inclusiv cele antigripale, la timpul potrivit. Aveți răbdare și întrebați-vă medicul dacă puteți aștepta câteva zile înainte de a începe tratamentul cu antibiotice. Iar dacă afecțiunea persistă, vorbiți din nou cu medicul dacă antibiotocul este singurul tratament eficient.