10.04.2024 – Peste 100 de pacienți cu transplant medular, la Spitalul Universitar de Urgență București

Peste 100 de pacienți cu transplant medular, la Spitalul Universitar de Urgență București

 

Peste 100 de transplanturi medulare au fost realizate până în prezent, la S.U.U.B. Compartimentul de Transplant Medular al S.U.U.B. acreditat din octombrie 2018 are în structură 5 camere sterile cu presiune pozitivă prevăzute cu filtre HEPA de înaltă performanță și 8 paturi în Pretransplant. Serviciile oferite în compartiment includ afereză de celule stem hematopoietice, transplant de celule stem hematopoietice, imunoterapie și terapii celulare cu anticorpi bispecifici, dar și proceduri de laborator precum numărătoarea de celule stem și evaluarea bolii minime reziduale prin imunofenotipare.

În ultimii 5 ani au fost tratați 110 de pacienți cu mielom multiplu, limfom Hodgkin și non-Hodgkin și au fost efectuate peste 200 de proceduri de recoltare de celule stem. Transplantul cu numărul 100 a fost realizat în luna ianuarie 2024 la un pacient cu transplant in tandem pentru mielom multiplu.

Astăzi, la Spitalul Universitar de Urgență București, cu ocazia realizării a peste 100 de transplanturi medulare a avut loc un eveniment care a reunit medici din spital și instituțiile partenere, dar și pacienți care au au beneficiat de această procedură salvatoare de vieți.

Domnul Prof. Dr. Horia Bumbea, coordonatorul Compartimentului de Transplant Medular: “Transplantul cu celule stem hematopoietice reprezintă o procedură de consolidare a răspunsului terapeutic, cu indicație oncohematologică la adulți în special în leucemiile acute, limfoame, mielom multiplu, sindroame mieloproliferative cronice. Este o metodă de terapie celulară de înaltă performanță care crește șansele de răspuns terapeutic la pacienții cu risc înalt și cei care pierd răspunsul la terapia standard. Încă de la început ideea de a crea acest compartiment de Transplant Medular a fost susținută permanent de comitetul director al SUUB, și cred că acest număr de 100 transplanturi efectuate reprezintă o bornă a maturității acestui compartiment. Mulțumesc tuturor colegilor din SUUB care ne ajută în ingrijirea integrată a pacienților din transplant și colegilor din instituțiile medicale cu care colaborăm în derularea programului national de transplant. De asemenea, mulțumesc pacienților și prietenilor care sunt alături de noi pentru încrederea acordată.“

Domnul Prof. Dr. Daniel Coriu, Preșesedintele Colegiului Medicilor România și al Societății Române de Hematologie: “Mă bucur ca s-a dezvoltat activitatea de transplant medular la Spitalul Universitar și că se oferă o șansă pentru bolnavii cu mielom multiplu si limfom pentru a primi această procedură. Alături de centrul de transplant al spitalului Colțea, se mai eliberează în acest fel din presiunea asupra centrului de transplant de la Fundeni și de asemenea, se îmbunătățește accesul pacienților la acest tip de tratament.”

Doamna Prof. Dr. Alina Tănase, Președintele Societății Române de Transplant Medular: ”Din păcate, din ce în ce mai mulți pacienți au nevoie de transplant și facem tot ceea ce se poate pentru a veni în sprijinul dumnealor. Suntem mândri de activitatea de transplant din Spitalul Universitar de Urgență. Suntem o comunitate mică, cu mult entuziasm, dar de la această comunitate mică am făcut conexiuni cu marea comunitate hematologică și împreună putem face foarte multe în avantajul pacienților”.

Doamna Prof. Dr.Anca Coliță, Manager Institutul Clinic Fundeni: ”Încă de la început am fost alături de echipa de la Spitalul Universitar, deoarece grefoanele sunt conservate în banca noastră de celule stem. Este un efort susținut, dar doar împreună putem ajuta acești bolnavi foarte fragili. Vom susține și în continuare echipa de la Universitar în activitatea de transplant”.
Doamna Prof. Ana Maria Vlădăreanu, șef secție Hematologie de la SUUB: ”Munca în echipa este foarte importantă, ne susțin colegii cardiologi, gastroenterologi, ne susțin toate laboratoarele și avem sprijinul și colegilor de la Fundeni și Colțea și în special a echipei manageriale de la S.U.U.B., care depășind momentele grele din perioadele pe care le-am trecut, au făcut din transplant una din prioritățile spitalului.”

Anual, mii de adulți din întreaga lume află că suferă de leucemie sau alte boli grave ale sistemului sanguin. Pentru mulți dintre aceștia, transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă singura șansă de a învinge boala. Prin fiecare transplant realizat în cadrul S.U.U.B., reiterăm angajamentul nostru pentru performanță medicală și compasiune pentru pacienți.

Comunicat de presă, 10 aprilie 2024