Dr. Balan Costica

18.09.1952 - 04.10.2012

Pare paradoxal cum reusim sa adunam mai multe informatii valoroase si de calitate despre oamenii pe care i-am avut in apropiere pentru multi ani, doar atunci cand acesti semeni ai nostrii dispar.

Amintirile de azi merg in Vrancea, nu departe de tinutul Focsanilor, spre Poiana Cristei; si de aici, fiecarui om i-a fost data o buna si meritata sansa de a spera si de a crede in confirmarea uceniciei.

Dr. Costica Balan, pentru ca despre dansul incercam sa conturam randurile ce vor urma, s-a nascut in satul Poiana Cristei in 18.09.1952.

Ucenicia o incepe in scoala primara din sat, continua cu liceul din Focsani, pentru ca, dupa bacalaureat, in 1971, sa urmeze cursurile de medicina generala ale Facultatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, absolvind in 1977 cu o meritoasa medie generala de 9,86.

Increderea in pasiunea sa, in captivantul drum care se deschidea in fata tanarului dornic si plin de bunavointa incepe in anii de stagiatura, pe care-i face din 1977 in comuna in care se nascuse. Acelasi an, 1977, este si anul casatoriei, al carei rod sunt cei doi copii, Gabriel si Beatrice.

La putin timp de la primii pasi in atragatorul si frumosul necunoscut taram al medicinii, reuseste sa obtina prin concurs, in 1981, secundariatul in medicina interna. Astfel, in 1984, devine medic principal de medicina interna.

Credincios nazuintelor sale, din 1985, devine coordinator al laboratorului de endoscopie din cadrul sectiei de explorari functionale a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). In 1990, coordoneaza camera de garda a SUUB.

La 39 de ani devine medic primar de medicina interna, iar in 1992, este numit sef de sectie explorari functionale.

In 2003, obtine titlul de doctor in stiinte medicale, ca rod al voluptoasei sale pasiuni in incercarea de a afirma domeniul explorarii endoscopice digestive; infiintarea liniei de garda de endoscopie este insasi chintesenta acestei activitati sustinute. Acest moment a reprezentat pentru SUUB un pas important de imbunatatire a calitatii diagnostic in urgente si nu numai. De atunci, numai in camera de garda numarul endoscopiilor a devenit referinta – s-a ajuns la peste 16.000 de endoscopii.

Dr. Costica Balan este present in modul cel mai discret in garda, in ATI, pe sectii, la patul bolnavului, in blocul operator, perfectand din mers acest extreme de folositor diagnostic endoscopic mobil.

Cu o conditie fizica nebanuita, nerefuzand vreodata pe nimeni, cu promptitudine si condescendenta universitara, a impregnat unei echipe de valoare impunerea protocolului in explorarea endoscopica digestive.

Extinderea competentei in domeniul terapeutic a degrevat serviciile de chirurgie generala de nenumarate dificultati si cheltuieli suplimentare prin introducerea terapiei minim invasive in HDS-uri. De asemenea, in sfera urgentelor obstructiilor esofagiene – prin extractia corpilor straini esofagieni pe cale endoscopica – a adus un merituos avantak calitatii serviciilor de urgenta ale Spitalului Universitar.

Din paleta profesionala a D-lui Dr. Costica, numarul si tipul explorarilor este impresionant – a adunat , in timp, peste 80.000 de endoscopii digestive superioare, peste 20.000 de colonoscopii si peste 40.000 de bronhoscopii.

Prezent permanent in viata medicala, prin activitatea sa a devenit un cadru formator de noi generatii de tineri colegi medici.

In anul 2012, in luna octombrie, Maratonul Pasiunii a impus acelasi deznodamant, precum orice victorie asupra impresionantului numar de dificultati, si anume ca un om reuseste sa creeze chiar cu pretul sacrificiului propriei sale vieti.

A disparut cu aceeasi dicretie cu care se departa de fiecare pacient, dar a ramas present in memoria tuturor celor ce l-au vazut, cunoscut si iubit, ca fiind cel care a creat un reper in spital – cel al urgentei digestive endoscopice.

*Articol scris de Conf. Dr. Costel Savlovschi si publicat in Revista Medica Academica, noiembrie 2012.