Interventie spectaculoasa realizata in S.U.U.B.

Interventie spectaculoasa realizata in S.U.U.B.
Un pacient de 54 de ani cu o 𝐭𝐮𝐦𝐨𝐫𝐚 𝐩𝐥𝐞𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐛𝐫𝐨𝐚𝐬𝐚 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐚 𝐠𝐢𝐠𝐚𝐧𝐭 este in stare foarte buna, in urma unei interventii medicale realizate de o echipa multidisciplinara de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Tumorile pleurale sunt de obicei maligne (>95%). Mai putin de 5% sunt benigne, dar chiar si acestea au potential de transformare maligna.
Tumorile fibroase solitare pleurale gigante sunt extrem de rare, cu relativ putine cazuri descrise in literatura internationala pana in prezent.
Pacientul de 54 de ani a fost trimis de catre medicul oncolog pentru tumora pleurala fibroasa solitara gigant, diagnosticata in alt spital.
Simptomele au debutat lent si au constat in principal in oboseala si tulburari de respiratie. Din cauza dimensiunilor si a faptului ca tumora s-a dezvoltat in interiorul unei cavitati cu pereti duri (coastele), plamanul drept a devenit nefunctional, iar inima a fost atat deplasata, cat si strivita de stern, cu implicatii medicale majore. Capacitatea respiratorie ajunsese la 30% din valoarea normala si activitatea fizica devenise foarte dificila.

Fiindca era vorba despre un caz extrem de complex, cu o tumora de dimensiuni gigante si risc anestezico-chirurgical foarte mare, a fost nevoie de o echipa multidisciplinara cu experienta, fiind vitala colaborarea stransa intre specialitatile medicale. Inainte de operatie, pacientul a avut nevoie de embolizarea (blocarea) vaselor principale care furnizau sange tumorii.

Interventia a durat in jur de 10 ore, la finalul carora echipa medicala a reusit sa scoate in intregime tumora si au salvat in jur de 80% din plamanul afectat, cele 2 scopuri principale ale procedurii fiind atinse. ”Am decis sa intervenim printr-o tehnica hibrida, partial asistata video si am evitat abordul clasic printr-o incizie cu sacrificiu muscular mare. Intraoperator a fost nevoie si de transfuzii sangvine, subliniind importanta prezentei donatorilor de sange. Dupa operatie, pacientul a ramas in spital 2 saptamani, din care una a fost petrecuta in Sectia de Terapie Intensiva unde a primit ingrijiri avansate. Dupa externare, a urmat o perioada de exercitii respiratorii si recuperare fizica treptata”, spune coordonatorul echipei operatorii, dr. Andrei Dobrea, Medic Primar Chirurgie Toracica.
La reevaluarea postoperatorie, pacientul reluase complet activitatea zilnica, inclusiv efort fizic uzual, iar capacitatea respiratorie a crescut pana la 79% (crestere de aproape 50%).
Consultand atat literatura de specialitate cat si articole internationale publicate de colegii chirurgi, cu o dimensiune de aproximativ 38x20x20cmse pare ca este vorba despre una din cele mai mari, posibil cea mai voluminoasa tumora de acest gen rezecata cu succes pana in prezent.
Echipa operatorie: Dr. Andrei Dobrea (Medic Primar Chirurgie Toracica), Dr. Mihaela Agapie (Medic Primar ATI),Dr. Alexandru Fleschiu (Medic Rezident Chirurgie Toracica), la care s-au alaturat colegii din echipa multidisciplinara Dr. Ileana Popescu (Medic Primar Cardiologie), Dr. Alexandra Carp (Medic Primar Radiologie, Specializare Interventionala), Dr. Adrian Gurzu (Medic Specialist Oncologie), Dr. George Simion (medic Primar Anatomie Patologica) si Dr. Mihaela Simion (Medic Primar Pneumologie).